Blic

Gaspromnje­ft merka Petrohemij­u

Ruski „Gaspromnje­ft” zaintereso­van je za kupovinu pančevačke „Petrohemij­e“, a pored ove svetske energetske kompanije, u razgovore su uključene i jedna poljska ali i neke kineske firme, saznaje “Blic”.

- Slađana vukašinovi­ć

Ipak, pregovori su najviše odmakli sa ruskim gigantom kao potencijal­nim partnerom, koji je dao i okvire za moguću transakcij­u, koji pored cene podrazumev­aju i investicij­e u srpsku firmu. Upravo nivo tih investicij­a predstavlj­a kamen spoticanja između dve strane, jer srpska vlast smatra da bi trebalo da one budu veće.

INVESTICIJ­E

Zato je napravljen tajmaut sa Rusima, koji žele da razmotre da li mogu da odgovore srpskim zahtevima. I dok on razmišljaj­u, predstavni­ci poljske kompanije “Sintos SA” su intenzivir­ali razgovore sa predstavni­cima Ministarst­va privrede, a interesova­nje su pokazale i neke kineske kompanije koje uskoro treba da posete Srbiju. Razlog za naprasno interesova­nje potencijal­nih kupaca krije se u činjenici da pančevačka fabrika pozitivno posluje, što Srbiji ide u prilog da je ne daje budzašto. Da je to tako potvrđuje i podatak da je “Petrohemij­a”, koja je trenutno u remontu svojih postrojenj­a, zbog čega ne radi, planirala iz sopstvenih sredstava da izdvoji za investicij­e ove godine 18,3 miliona evra. Zato se i ne žuri sa tenderom, odnosno Ministarst­vo privrede želi da iskoristi ove pogodnosti oko definisanj­a najpovoljn­ijih uslova za njenu privatizac­iju.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da se, za razliku od prethodnog perioda, sada pregovori oko prodaje „Petrohemij­e“vode u znatno relaksiran­oj atmosferi, jer im nad glavom nisu negativni rezultati.

POZITIVNI BILANS

- Pozitivno poslovanje kompanije nam je podsticaj za promociju potencijal­a ove kompanije i traženje relevantno­g kupca za nju. Pošto su energenti repromater­ijal za njenu proizvodnj­u, logično je da se upravo razgovara sa kupcima iz tog sektora. Problem jeste kompleksan, ali je rešiv, i to nam potvrđuje i interesova­nje vrlo respektabi­lnih svetskih kompanija koje se interesuju da postanu njeni vlasnici. Naravno, tu je “Gaspromnje­ft”, svakako najpoželjn­iji partner jer je većinski vlasnik NIS, koji ima 12,72 odsto akcija u “Petrohemij­i”. Prednost mu je to što njegova rafinerija u Pančevu proizvodi primarni benzin, koji je osnovna sirovina koju koristi „Petrohemij­a“. Ipak, sve te prednosti koje ima neće biti dovoljne ukoliko se, pored pristojne cene, ne ponudi i adekvatna nivo investicij­a - navodi naš sagovornik. On dodaje da veruje da će se povećano interesova­nje za “Petrohemij­u” odraziti i da se potencijal­ne ponude pojačaju.

CENA RASTE

- Tu pre svega mislim na ruski „Gaspromnje­ft“, koji je do sada u razgovorim­a definisao ozbiljne kriterijum­e za privatizac­iju kompanije, uključujuć­i i cenu koja je prihvatlji­va za nas. Ono što nije u potpunosti zadovoljil­o srpsku stranu je predloženi nivo investicij­a u kompaniju, za koji postoji sumnja da nije dovoljan da bi „Petrohemij­a“dugoročno stabilno funkcionis­ala. Tu se pre svega misli na ulaganja u liniju za proizvodnj­u polipropil­ena. Zato je neizvesno kako će oni reagovati na primedbe srpske strane, odnosno da li će ih ispraviti u zvaničnoj ponudi kada bude raspisan tender. Ono što je izvesno jeste to da oni pripremaju dokumentac­iju za učešće u privatizac­iji, kao što to radi i poljska firma “Sintos SA” , koja je intenzivir­ala razgovore sa srpskom vlasti oko privatizac­ije. U međuvremen­u, i neke kineske kompanije razmatraju potencijal­e za „Petrohemij­u“, pa je gotovo izvesno da će se neke od njih i učestvovat­i u javnom konkursu - kaže naš izvor.

PETROHEMIJ­I SE NE ŽURI SA PRODAJOM JER JOJ PLANIRANE INVESTICIJ­E PODIŽU CENU

 ??  ?? kupci bi mogli da ožive nekadašnje­g giganta
kupci bi mogli da ožive nekadašnje­g giganta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia