Blic

Kontrolni moraju da se najave unapred na sajtu

Sve škole moraju objaviti na sajtu kada je kontrolni ili pismeni zadatak, i to najmanje pet dana ranije. Ovo je jedna od novina u izmenjenom Pravilniku o ocenjivanj­u.

- Lena Sladojević

Do sada su o proveri znanja nastavnici morali da obaveste samo đake u istom periodu, a sada raspored kontrolnih i pismenih mora da postoji na sajtu. Tako će i roditelji i deca imati uvid u raspored testova.

- Sve škole su u obavezi da na sajtu objave javno kada će biti kontrolni i pismeni. Mi te podatke na sajtu osvežavamo na svaka dva meseca. Roditelji sve više na ovo obraćaju pažnju i deca više ne mogu da sakriju kada imaju kontrolni. Ne može više da se dešava kao pre slučaj da deca u jednom danu imaju dva kontrolna - ističe Irena Brajević, direktorka Osme gimnazije.

U Pravilnik, koji je izmenjen u februaru, uneta je još jedna novina.

- U slučaju kada nastavnik ima poništenu ocenu, direktor ima pravo da ga pošalje na usavršavan­je, seminare i edukacije. Imali smo takve primere. Jedno je znanje učenika, a drugo kako je nastavnik preneo to znanje - kaže Rade Zejak, direktor Šeste gimnazije.

Koliko je pravilnik zaživeo u praksi, pitali smo direktora Miloša Bjelanović­a,

- Kod nas se sve radi po pravilniku, deca imaju izuzetno dobre radne navike i sa njima je lako raditi. Mi smo sva ta pravila sprovodili i pre. Međutim, ima i nastavnika koji imaju drugačije iskustvo - kaže on.

Ipak, mnogi roditelji nisu upućeni u ovaj Pravilnik i šta on podrazumev­a. Ono što je i dalje ostalo na snazi jeste da na početku školske godine učenici i roditelji treba da budu obavešteni o kriterijum­ima,

Ne može više da se dešava da deca u jednom danu imaju dva kontrolna

IRENA BRAJEVIĆ, DIREKTORKA OSME GIMNAZIJE

načinu, postupku i rasporedu ocenjivanj­a. Osim što se kontrolni mora najaviti pet dana unapred, može se zatražiti i poništavan­je rezultata ako više od polovine dobije jedinicu, a predviđene su i okolnosti u kojima učenik može da poništi ocenu. Kada je reč o usmenim proverama i pismenim postignući­ma u trajanju do 15 minuta, oni se rade bez najave. Ocene ovih testova ne bi trebalo da se unose, pa tako i ne utiču na krajnju ocenu.

 ??  ?? pet dana je rok za najavu kontrolnog
pet dana je rok za najavu kontrolnog
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia