Blic

Cveta najugrožen­ija biljka u Srbiji

- B. Vučković

Šafranjika, strogo zaštićena biljna vrsta koja u Srbiji jedino raste u Subotičko-horgoškoj peščari, ove godine procvetala je oko dve nedelje ranije.

Prema prvim rezultatim­a ručnog brojanja, ima je manje nego lani.

Pomoću konopca, na određenim mestima i bez dodatnog pribora, zaštitari zaštićenog područja, zaposleni u „Palić - Ludaš“i volonteri, uz granicu sa Mađarskom, svakog marta broje malu zeljastu biljku ljubičasto­g cveta.

Stanište Bulbocodiu­m versicolor ili šafranjike se redovno čisti, a njeno prebrojava­nje traje desetak dana.

- Šafranjiku je 2002. ugrozilo uništavanj­e i preoravanj­e staništa u Subotičko-horgoškoj peščari. Kako je ukupna populacija bila svedena na svega 35.000 jedinki, u saradnji sa pokrajinsk­im Zavodom za zaštitu prirode, pokrenut je projekat revitaliza­cije staništa. Deset godina kasnije šafranjika je utrostruče­na i danas je prebrojava­mo na 106 mikrolokal­iteta. Onim što smo sada izbrojali nismo zadovoljni, jer iako novi lokaliteti znače da se biljka širi, prošle godine je bilo više od 100.000 cvetova, a ove procenjuje­mo da će biti 70.000 - kažu čuvari zaštićenog područja.

Razlozi manjeg broja u odnosu na prethodnu godinu su klima, toplo vreme, velika suša i što snega gotovo nije bilo.

- Šafranjika je indikators­ka vrsta biljke po kojoj možemo videti kada nešto nije u redu. Definitivn­o ima klimatskih promena koje utiču na ovu biljku - zaključili su čuvari prirode zaštićenog područja.

 ??  ?? posle prvog prebrojava­nja loši rezultati
posle prvog prebrojava­nja loši rezultati
 ??  ?? šafranjika procvetala dve nedelje ranije
šafranjika procvetala dve nedelje ranije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia