Blic

Bivši policajac Hrvatima dao podatke iz MUP

RADE M., PRIVATNI DETEKTIV I IZBEGLICA IZ SISKA, ZA NOVAC PROVERAVAO ADRESE DRŽAVLJANA SRBIJE

- A. Ž. A., B. B.

Rade M. (70) uhapšen je po nalogu požarevačk­og Višeg tužilaštva zbog odavanja službene tajne, podataka iz baze MUP Srbije hrvatskoj firmi.

Osumnjičen­i je, prema saznanjima “Blica”, priznao delo pa je, nakon što je sa tužilaštvo­m sklopio sporazum o priznanju krivice, osuđen na godinu dana robije, koju će odslužiti u kućnom zatvoru.

Rade M. je informacij­e odavao pojedinim hrvatskim firmama, a prema informacij­ama “Blica” iz tužilaštva, traga se za njegovim saučesniko­m iz redova policije.

Rade M. je inače 1991. izbegao iz Siska u Hrvatskoj, u čijem je MUP radio kao kriminalis­tički inspektor. Prema rečima našeg izvora, Rade M. se doselio u Petrovac na Mlavi, jer je tamo imao rođake. U Petrovcu je zasnovao i porodicu.

- Zaposlio se kao policajac u Zabeli zadužen za rad sa osuđenicim­a. Međutim, otpušten je nakon što je mimo zakona Vladimiru Nikoliću, nekadašnje­m operativcu DB, omogućio da ga u zatvoru poseti advokat i prijatelj. Sudio se sa MUP-OM i dok je čekao povratak na posao, otvorio je detektivsk­u agenciju - kaže sagovornik “Blica”, poznanik uhapšenog.

Prema rečima našeg sagovornik­a, Rade M. nije poznat kao problemati­čan čovek, ali su protiv njega dva puta pokretani krivični postupci.

- Prvi put, kada je gradio kuću, na gradilištu je poginuo radnik pa je protiv Radeta podneta krivična prijava. Takođe i postupak za falsifikov­anje potpisa na kupoprodaj­nim ugovorima za automobile dodaje naš izvor.

Interesant­no je da se Rade M. svojevreme­no u medijima hvalio da je, kao komandir policije u Bjelovaru, bio jedan od zaslužniji­h za provaljiva­nje grupe hrvatskog generala Martina Špegelja. Ovaj komandant JNA navodno je planirao oružane obračune sa srpskim civilima u Hrvatskoj još pre „Bljeska“i „Oluje“, ali je u tome osujećen.

 ??  ?? osumnjičen­i: rade m. (70)
osumnjičen­i: rade m. (70)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia