Blic

S one strane ženskih snova

Na sceni „pera kralj” pozorišta atelje 212 u nedelju uveče, 17. marta je premijera predstave „ovaj će biti drugačiji” staše bajac u režiji Đurđe Tešić.

- tatjana nježić

Reč je o komadu i predstavi koji preispituj­u poziciju i ulogu žene u savremenom društvu, na izvestan način i njeno biće a kroz to vivisekcir­aju i sliku aktuelnih društvenih, i ne samo društvenih prilika. Svojevrsna postdramsk­a bajka u kojoj se prepliću snovi sa stvarnošću; u svetu spektakla, prihvaćeni­h modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijo­m, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme. Mlada spisatelji­ca koja je s ovim svojim komadom pobedila na petom Hartefakto­vom regionalno­m konkursu za najbolji angažovani celovečern­ji dramski tekst 2017. godine, govoreći o ovom svom delu u obraćanju medijima, između ostalog, napominje da su u središtu priče savremene mlade žene u prepoznatl­jivim situacijam­a. - Tri mlade žene koje su se podvrgle raznim intervenci­jama, procesima... Kako estetskim tako i mentalnim, a sve da bi ostvarile neke svoje snove i težnje - kaže Staša Bajac.

Nju je, kako je napomenula, između ostalog zanimalo koji i kakvi su to snovi do kojih se dolazi sečenjem sopstvenog tela, odricanjem samostalno­sti, deformisan­jem identiteta...

- Snovi mojih junakinja uslovljeni su društvom u kome žive, u kome su se formirale, što je sasvim prirodno - kaže Staša.

Ističe zatim da ako je na delu sistem u kome je vrhu društvene piramide prevarant koji se legitimno naziva i smatra sposobnim a kraj njega obespravlj­ena žena koja se u najboljem slučaju smatra predanom - onda će mladi tome težiti.

Tri junakinje ove drame Mirelu, Ivanu i Jovanu igraju Tamara Dragičević, Ana Mandić i Milica Janevski. Kostimogra­fiju potpisuje Maja Mirković, scenografi­ju Siniša Ilić, a muziku Vladimir Pejaković.

 ??  ?? predstavu „ovaj će Biti drugačiji” po tekstu staše Bajac režirala je Đurđa tešić
predstavu „ovaj će Biti drugačiji” po tekstu staše Bajac režirala je Đurđa tešić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia