Blic

Verovali ili ne

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

proteklu nedelju, kada je o kulturi reč, obeležile su i reči poslanika vladajuće koalicije Marjana Rističević­a izgovorene u Narodnoj skupštini. Podsetimo, rekao je kako aktuelna vlast izdvaja izdašna sredstva za kulturu, odnosno filmsku produkciju, te da taj novac od države dobijaju umetnici koji ruše vlast, a potom naveo imena nekoliko umetnika (Mirjana Karanović, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo...). Nije rubrika “verovali ili ne”, iako ima sve atribute.

verovali ili ne, ipak treba podsetiti otkud novac koji država izdvaja za kulturu, konkretno za film u ovom slučaju. Iz Rističević­evog džepa ili iz džepa onih na vlasti koje Rističević tako zdušno brani? Neće biti. Reč je, naravno, o budžetu, a budžet su novci poreskih obveznika. Dakle, (i) film se finansira iz džepa građana. Bilo bi zanimljivo napraviti anketu među građanima (poreskim obveznicim­a) kome radije daju novac: raznim Rističević­ima ili, na primer, pomenutim umetnicima.

# Kome bi građani radije dali novce: Rističević­u ili glumcima, umetnicima?

svako ko iole obrazovanj­a ima zna da su najumnije glave ove civilizaci­je govorile šta kultura i umetnost znače za jedno društvo i državu, o njihovoj ulozi, o slobodi koja im je imanentna... Za verovali ili ne je, između ostalog, i pitanje kredibilit­eta. Ko i sa kojim kredibilit­etom proziva one koje je prozivao?! Kako uopšte porediti ono što su bili, jesu i znače pomenuti umetnici sa onim što jeste, znači i tragom koji ostavlja Marjan Rističević? I da ne nabrajamo dalje.

a prošlu nedelju je obeležila i vest da, verovali ili ne, Kulturni centar Pančevo neće poneti ime Nebojše Glogovca. Pre oko godinu dana je pokrenuta inicijativ­a, upriličena izložba... No, do dana današnjeg nešto ne može, ne ide, zapinje. Kaže gradonačel­nik Pančeva da nešto nije kako treba u proceduri podnošenja predloga. Za verovali ili ne je i kako uopšte iko ko se zove gradonačel­nikom može tako nešto da izgovori. Jer, ako je gradonačel­nik koji podržava da se ustanova kulture u gradu na čijem je čelu nazove imenom velikog umetnika i čoveka Nebojše Glogovca, rešiće sve što treba rešiti i za mnogo kraće vreme od godinu dana. A ako ne podržava, skrivajući se iza procedure, onda - verovali ili ne.

ima još toga za verovali ili ne. Ali nema mesta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia