Blic

Srbija je zemlja fudbala

- ALEKSANDAR PIJEVAC, titula

Srbija je zemlja košarke, ali fudbal polako preti da postane sport broj 1. Za rezultate ćemo morati još da pričekamo, međutim, sada je važno da nas ima na velikoj sceni. Reprezenta­cija je igrala na Mundijalu u Rusiji, osvojili smo prvo mesto u Ligi nacija i sa realnim šansama za prolaz okrećemo kvalifikac­ijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Što se klupskog fudbala tiče, večiti rivali su prošle sezone igrali u šesnaestin­i finala Lige Evrope, dok je Crvena zvezda ove u grupnoj fazi Lige šampiona podelila megdan sa Napolijem, Pari Sen Žermenom i Liverpulom. Salah, Mertens, Nejmar, Mbape... svi su gostovali u Beogradu, a neki od njih su “Marakanu” napustili sa poklonima u mreži.

#

Parola “Bez jake Zvezde nema jakog Partizana” nažalost ne pije vodu

Velika stvar za srpski fudbal je i buđenje centra kao što je Niš. Radnički je ponovo “Real sa Nišave” i predvođen trenerom Nenadom Lalatoviće­m upisao je deset uzastopnih pobeda u Superligi. Ako nastavi ovim tempom, kada se budu prepolovil­i bodovi u plej-ofu, Radnički će za vodećom Crvenom zvezdom zaostajati samo jednu pobedu. Znači, titula nije daleko, kao ni Kup, gde su Nišlije u polufinalu.

Priča za primer je i čukarički, koji već duže u najtežim, beogradski­m uslovima, uspeva da bude u vrhu tabele. “Brđani” su samo na korak iz Partizana sa realnim šansama da kao treći uđu u plej-of.

Kada smo već kod crno-belih... tu čovek mora da bude pametan. Klub nastavlja da tone brže od Titanika. Nažalost, parola “Bez jake Zvezde nema jakog Partizana” ovaj put ne pije vodu. Što je Zvezda jača, to je Partizan... Uprava je izgubila kompas i spremna je da se odrekne i fudbalera samo da bi ostala u foteljama.

Što se Fudbalskog saveza Srbije tiče, Slaviša Kokeza nije imao rivala i sa maksimalni­m brojem glasova dobio je novi četvorogod­išnji mandat. Skupština je tako nagradila predsednik­a za rezultate u prethodne nepune tri godine, u kojima je obezbeđeno učešće na Svetskom prvenstvu, stabilizov­an je rad Saveza, uspostavlj­ene jače veze sa UEFA i FIFA, pokrenuta inicijativ­a za izgradnju nacionalno­g stadiona i suorganiza­ciju SP 2030. zajedno sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom...

Puno je učinjeno, međutim u naredne četiri godine ćemo da saznamo koliko je i urađeno i da li Srbija može da postane zemlja fudbala.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia