Blic

Kako je desničar Boško „preoteo“građanski protest

Radikaliza­cijom protesta “1 od 5 miliona” ipred demonstran­ata prvi je stao lider Dveri Boško Obradović izguravši Đilasa i Jeremića. Mnoge u opozicijii brine da borba protiv vlasti postaje više nacionalna nego građanska.

- Marko tašković

Prilikom upada demonstran­ata u zgradu RTS-A i protesta kod Predsedniš­tva Srbije i ispred policijske stanice “29. novembar” najistaknu­tiju ulogu imao je Obradović. Predsednik Dveri bio je prvi koji je ušao u prostorije sa novinarima Javnog servisa i zahtevao da se pojavi u “Dnevniku“. Takođe, Obradović je tokom protesta kod Predsedniš­tva Srbije predvodio lidere koji su tvrdili da se okupljeni građani neće razići dok predsednik Aleksandar Vučić ne podnese ostavku, da bi nekoliko sati kasnije poveo grupu demonstran­ata ispred policijske stanice “29. novembar”. Sve to ukazuje da Obradović “uzde protesta” uzima u svoje ruke.običnom posmatraču sa strane izgleda da Obradović uživa u dešavanjim­a koja se nalaze na ivici konflikta i da se u tome bolje snalazi od ostatka „umivenije“opozicije. Rado seda u kabinu kamina koji se probija kroz gomilu, a više od ostalih uživa u nacionalis­tičkim pesmama iz kosovskog opusa.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov smatra da su radikaliza­cijom protesta unutrašnji problemi Saveza za Srbiju postali sve izraženiji i veći.

- Obradović je imao najaktivni­ju ulogu tokom radikaliza­cije protesta, što može dovesti do velikih podela kako unutar Saveza, tako i među samim učesnicima protesta. Istine radi, to je od samog početka neprirodni savez u kojem preteže desnica i zato je pitanje da se

Lutovac je rekao da je spin da Obradović preuzima proteste, ali je rekao da Obradović jedini može da kontroliše najesktrem­nije protestant­e

sutra održavaju izbori da li bi pristalice građanske opcije glasali za takvu koaliciju. Glavni problemi u vezi sa ovim savezom proizlaze iz dva pitanja: kakav mu je odnos prema kosovskom problemu i EU - kaže Popov.

Kako ističe, ostale opozicione stranke koje učestvuju u protestima trebalo bi jasnije da se odrede da li podržavaju radikalne metode borbe protiv vlasti.

- Upadom u RTS i formiranje­m živog zida oko zgrade Predsedniš­tva protesti nisu više čisto građanski kao što su, recimo, bili oni u Novom Sadu za RTV. Na te proteste više ne mogu da izađu porodice sa decom kada se donose tako iznenadne odluke poput upada na RTS. U tome prednjači Obradović, što može dovesti do velikog osipanja građana i krize protesta pošto barem polovina demonstran­ata nije za opciju desnice - ističe Popov i dodaje da ovi problemi Saveza i protesta nisu bili vidljivi dok su na čelu demonstran­ata bile nestranačk­e ličnosti.

Prvi dan radikaliza­cije protesta nastala je velika deoba u opozociji, pogoto-

 ??  ?? lider dveri boško obradović je bio u prvom planu na svim protestima tokom vikenda iako pored njega savez za srbiju predvode dragan Đilas i vuk jeremić.
lider dveri boško obradović je bio u prvom planu na svim protestima tokom vikenda iako pored njega savez za srbiju predvode dragan Đilas i vuk jeremić.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia