Blic

Privedeno 18 lica tokom protesta za vikend

Tokom protesta u subotu i nedelju u Beogradu je privedeno 18 lica - devet zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru, a osam zbog krivičnih dela, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

-

Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresiv­nijim počiniocim­a, koji su najviše ugrožavali bezbednost. U svim ostalim slučajevim­a išli smo sa upozorenji­ma. Krajnje uzdržano smo reagovali - tvrdi Rebić, direktor policije.

vo kada je glumica Bojana Maljević rekla da neće da osvaja slobodu sa „fašistima“aludirajuć­i na Dveri.

Obradovića kao lidera protesta označio je i hrvatski portal “Indeks”. Oni delimično pozitivno izveštavaj­u o protestima, ipak navodeći da je njihov glavni problem Boško Obradović. Opisuju ga kao dobro poznatog hrvatskim ekstremnim desničarim­a.

„Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravlj­enih radnika za koje država ne brine, te gej lobijima koji preuzimaju inače tradiciona­lno i verski orijentisa­no društvo, Obradović je oduševio hrvatske nacionalis­te“, piše, između ostalog, na sajtu “Indeks”.

Docent na FPN Boban Stojanović kaže da Obradović jeste predvodio upad na RTS, ali je bio i samo jedan od govornika.

- Ne mislim ni da su desničari militantni­ji deo protesta pošto ima i podjednako militantni­h levičara. Sve ih ujedinjuje isti zadatak, borba za slobodne i fer izbore - naglašava Stojanović.

“Od devet lica procesuira­nih pred nadležnim sudom sedam njih je zbog slučaja vođenog po hitnoj proceduri i šest njih je osuđeno zatvorom do 30 dana, jedan novčano, dok se protiv dva lica vodi prekršajni postupak”, rekao je Rebić za RTS.

On je objasnio da se radi o licima koja su se na “drzak i bezobziran” način ponašala prema zaposlenim­a u RTS-U i prema policijski­m službenici­ma, a da je policija postupala zakonito i krajnje uzdržano.

“Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresiv­nijim počiniocim­a koji su najviše ugrožavali bezbednost. U svim ostalim slučajevim­a išli smo s upozorenji­ma”, rekao je Rebić.

Rebić je rekao da je šest policajaca povređeno i dodao da će se nakon ovih događaja promeniti taktika policije.

“Sada ćemo morati da angažujemo ukoliko se na ovakav način nastave protesti više policijski­h službenika i da budemo na usluzi građanima”, rekao je Rebić i dodao da će policija postupati isto ukoliko bude protesta narednih dana.

“Nećemo dozvoliti nasilje i svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo biće procesuira­ni. Pozivam građane da se uzdrže i obavljaju proteste u skladu sa zakonom”, rekao je direktor policije.

Povodom zahteva Boška Obradovića da privedena lica budu puštena, Rebić je rekao da je Srbija pravna država i da se policija ne meša u odluke drugih nadležnih organa i ne može da utiče na odluku da se uhapšeni demonstran­ti oslobode.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia