Blic

Školski drugovi šetali zbog uhapšenog druga

PROTEST UČENIKA FILOLOŠKE GIMNAZIJE ISPRED „29. NOVEMBRA“

-

Đaci Filološke gimnazije organizova­li su juče protestnu šetnju od škole do policijske stanice „29. novembar“gde su tražili oslobađanj­e svog druga iz razreda Pavla Cvejića, uhapšenog zbog upada u zgradu RTS-A tokom protesta.

- Ukoliko za 48 sati Pavle ne bude pušten i ne bude mu izbrisan dosije da može normalno da nastavi da živi, dolazićemo svaki dan, i ne samo mi iz Filološke gimnazije nego sve škole i svi ljudi koji se bore za pravdu - rekao je Pavlov drug iz razreda Matija Lazarević.

Protest pod nazivom „Pravda za Pavla“organizova­n je nakon što je učenik četvrte godine ove gimnazije u nedelju uhapšen zbog upada u zgradu RTS-A, a onda po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora.

- Mi, koji Pavla poznajemo već četiri godine i s kojim se svakodnevn­o družimo u školi, a i van nje, možemo da posvedočim­o o dvostrukoj nepravdi koja se obrela na našeg druga iz klupe: kako od strane vlasti koja ga je

zatvorila tako i od strane opozicije koja ga iskorišćav­a kao žrtvenog jarca radi sticanja publicitet­a - stoji u najavi protesta.

Okupljeni đaci nosili su parole „Zašto nam hapsite drugove“, „Pravda za Pavla“...

- Nismo došli da se borimo ni za vlast, ni za opoziciju, nego za Pavla koga su uhapsili. Uhapsili su ga bez pravične osude i to na 30 dana zatvora u Padinskoj Skeli. Oduzeto mu je pravo da normalno maturira i da ima normalan život - objasnio je Matija Lazarević.

Među okupljenim­a su se našle i Pavlove drugarice koje ga znaju još od malih nogu.

- Uvek je bio fin, druželjubi­v, voli da debatuje i interesuje ga politika. Uvek je sve rečima rešavao, nije incidentan. Želimo da ga izbavimo i omogućimo mu da završi srednju školu - rekle su drugarice koje su sa njim išle u osnovnu školu.

Inače, kako kaže Pavlova sestra od tetke, do hapšenja je došlo tek u nedelju ujutru.

- Nakon što je ušao u zgradu RTS, Pavle je legitimisa­n i izbačen. Uopšte tada nije privođen. Prespavao je kući i ujutro u 5.30 na vrata stana je došla policija koja ga je odvela. Osuđen je za 30 minuta, a sada je u Padinskoj Skeli - rekla je ona kroz suze.

 ??  ?? cvejić je osuđen na 30 dana zatvora
cvejić je osuđen na 30 dana zatvora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia