Blic

Pucao je po ljudima kao izbezumlje­n

PUCNJAVA U TRAMVAJU U UTREHTU, NAJMANJE TROJE MRTVIH

- Milica bajić

Najmanje tri osobe su ubijene, a petoro povređeno u pucnjavi koja se juče dogodila u tramvaju u Utrehtu. Motiv za napad nije poznat, a preovlađuj­u dve teorije.

Napad se dogodio u 10.45 ujutru u tramvaju na Skveru 24. oktobar. Hitne službe, antiterori­stička jedinica i specijalci brzo su izašli na teren, a ceo kraj je blokiran. Povređeni su odvoženi helikopter­ima u bolnicu, nakon čega je zavladala opšta konfuzija u javnosti o broju povređenih, broju napadača i žrtava.

Mediji su prenosili različite verzije, nekada i kontradikt­orna svedočenja o napadu, dok je policija bila vrlo štura u objavljiva­nju informacij­a. U jednom trenutku čak su i zvaničnici holandske policije priznali da nisu sigurni šta se dešava i da ceo slučaj prati mnogo nejasnoća.

Paralelno sa svim tim, holandski specijalci sproveli su racije na najmanje dve lokacije u Utrehtu, tragajući za napadačem za kojeg se verovalo da je sa lica mesta pobegao ukradenim crvenim „renoom“.

U jednom trenutku pojavila se i vest da je napadač uhapšen, međutim to je brzo demantovan­o. Tada je policija i objavila fotografij­u Turčina Gokmena Tanisa (37) za kojeg se veruje da je pucao na putnike tramvaja.

Nije poznato zbog čega bi Tanis pucao na ljude u prevozu, ali su se izdvojile dve teorije - terorizam i neraščišće­ni porodični odnosi.

Holandska policija potvrdila je da razmatra terorizam kao jednu od mogućnosti. Nacionalna aniteroris­tička agencija (NATC) objavila je da napad „ima sve odlike teroristič­kog“, zbog čega je nivo opasnosti od terorizma na teritoriji Utrehta podignut na peti nivo, odnosno na najviši nivo.

Ubrzo se pojavila i nova teorija. Jedan od svedoka koji se nalazio u tramvaju rekao je za list „Algemen Dagblad“da je napadač, kako mu se učinilo, ciljao jednu osobu u prevozu.

- Čuo sam zvuk pucnjave u vagonu iza mene i odjednom su ljudi krenuli da beže. Imao sam utisak da je pucao na jednu osobu, jer sam video ženu kako puzi da izađe napolje. Drugi su pokušali da joj pomognu, a kada su to učinili, počeo je da puca na njih - rekao je očevidac.

Lokalni stanovnik Džimi De Koster bio je jedan od očevidaca napada.

- Stajao sam na semaforu i video ženu kako leži, mislim da je imala između 20 i 35 godina. Vikala je: „Nisam ništa uradila“- rekao je za list „De Telegraf“.

 ??  ?? specijalci su sproveli nekoliko akcija u utrehtu tokom jučerašnje­g dana
specijalci su sproveli nekoliko akcija u utrehtu tokom jučerašnje­g dana
 ??  ?? tri osobe su ubijene na licu mesta, petoro je povređeno, od kojih je troje životno ugroženo
tri osobe su ubijene na licu mesta, petoro je povređeno, od kojih je troje životno ugroženo
 ??  ?? kamere u tramvaju snimile tanisa neposredno pre napada
kamere u tramvaju snimile tanisa neposredno pre napada
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia