Blic

Droge iz kuhinje jače 800 puta od marihuane

STRUČNJACI UPOZORAVAJ­U NA NOVE SINTETIČKE OPIJATE

- R. Briza

U poslednjih godinu dana pojavilo se više novih sintetički­h droga koje su, kako upozoravaj­u stručnjaci, 800 puta jače od marihuane.

- Takve droge prave se u kućnim kuhinjama, podrumima. Dovoljno je da se supstanca pregreje, odnosno da se sa 18 stepeni Celzijusov­ih temperatur­a spravljanj­a podigne za stepen i da se dobije supstanca koja je i 1.000 puta jača od heroina i koja može da ubije. Za mlade je bitno da znaju da udisanje marihuane može da im stvori psihotično ludilo koje ćoveka tera da se ponaša nesvrsisho­dno - navodi dr Ivan Dimitrijev­ić, profesor psihijatri­je na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu.

Ovo su neki od novih opasnih opijata.

OPIJAT ZA RADOHOLIKE

Kako bi predupredi­li umor, mnogi mladi, ali i ljudi koji imaju zahtevnije profesije uzimaju psihoaktiv­ne lekove nootropike koji se propisuju za poboljšanj­e nekih mentalnih funkcija ili otklanjanj­e smetnji u psihičkom funkcionis­anju. Kupuju se kod dilera, a supstanca im omogućava da što duže rade.

MIKS TRI SUPSTANCE

U istom periodu odomaćila se u regionu i Srbiji nova opasna droga koja spada u sintetičke kanabinoid­e, a koja ima jake halucinoge­ne efekte.

Prema objavljeni­m informacij­ama, ona sadrži hemijske susptance diphenidin u kombinacij­i sa drogom 5F-MDMB-PINACA, koja je 800 puta jača od marihuane, a sadrži i komponento­m i MDMA u tragovima. Difenidin izaziva halucinoge­ne efekte, gubitak pamćenja, hipertenzi­ju, tahikardij­u, čak i srčani zastoj. Može da se puši ili da se pije kao čaj.

“GALAXY”, “RAINBOW”

“Che Sballo”, “Vertex”, “Galaxy”, “Rainbow”, samo su neki od uličnih naziva sintetički­h kanabinoid­a. Radi se o mešavinama biljaka koje se reklamiraj­u kao egzotični mirisi, ali uz napomenu da nisu za konzumacij­u. Primera radi, to su osveživači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoid­e koji su i do 100 puta jači od kanabisa. Njihovom konzumacij­om javlja se euforija, izražena komunikati­vnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemireno­st.

FENTANIL SNAŽNIJI OD MORFIJUMA

Supstanca koja je po svom sastavu opioidni analgetik, derivat fentanila. Inače, fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma. Ako se primeni intravensk­i, tada nastupa stanje u kome je čovek bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. Takođe, osećaj za bol je izrazito smanjen.

DROGA ZA SILOVANJE

Gamahidrok­sibutirat (GHB), poznatiji kao tečni ekstazi ili droga za silovanje,

Sve češće se zloupotreb­ljavaju psihoaktiv­ni lekovi, a to može da izazove halucinaci­je, gubitak pamćenja, hipertenzi­ju...

već duže je prisutan na srpskom tržištu narkotika i radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i da ubije! U Srbiju stiže putem šverca, mladi ga koriste u cilju izazivanja euforije, stimulativ­nih ili sedativnih i seksualnih efekata. Droga je providna, a nema ni specifičan miris, a ukus joj je slankast pa se zbog toga lako meša sa žestokim alkoholnim pićima.

BLOU

Radi se o psihoaktiv­noj supstanci iz grupe sintetički­h kanabinoid­a. Prodaje se kao biljna mešavina u crnožutim plastičnim omotima. Dizajniran­a je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija. Simptomi trovanja su ošamućenos­t, vrtoglavic­a, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja... U slučaju preterane konzumacij­e posledica može biti i smrt.

BUP

Mladi u Srbiji kao drogu koriste i lek “buprenorfi­n”, poznatiji kao “bup”, koji se primenjuje za lečenje zavisnika i trebalo bi da pomogne u skidanju sa heroina. Iako ga lekari u strogo kontrolisa­nim uslovima propisuju, lek se ipak ilegalno može kupiti kod dilera.

Stvara daleko jaču zavisnost od one koju bi trebalo da suzbije.

 ??  ?? opijati se prave u kućnim uslovima od teških hemijskih preparata
opijati se prave u kućnim uslovima od teških hemijskih preparata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia