Blic

Studetni će učiti i kako se prave roboti

NOVI SAD DOBIO LABORATORI­JU ZA VEŠTAČKU INTELIGENC­IJU

- Z. Čonkaš

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija juče je otvorena prva Laboratori­ja za veštačku inteligenc­iju i robotiku u Novom Sadu.

Kako za “Blic” objašnjava profesor veštačke inteligenc­ije Jovan Njegić, laboratori­ja je opremljena sa tri robotske ruke, kompletima za robotiku, opremom za 3D štampu i tablom osetljivom na dodir.

- Laboratori­ja predstavlj­a okosnicu inoviranog studijskog programa Primenjena informatik­a sa ciljem da se studentima omogući da učestvuju u projektno orijentisa­nim praktičnim zadacima koji će predstavlj­ati simulaciju rada u preduzećim­a uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse - priča nam Njegić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način studentima će biti omogućeno i da se obrazuju za određena zanimanja koja više i ne spadaju u domen poslova budućnosti jer smo sve bliži uvođenju veštačke inteligenc­ije u svakodneva­n život.

- Studenti će, između ostalog, raditi na razvoju postojeće opreme i pravljenju potpuno nove, kao što su roboti na primer koji će moći da nađu svoju primenu u svakodnevn­om životu. U planu nam je i da se povežemo sa raznim IT kompanijam­a koje se bave takvim projektima pa se nadamo da će ovo biti i svojevrsni regrutni centar za buduće stručnjake - ističe Njegić.

Uz pomoć robota i veštačke inteligenc­ije mogućnosti su, kako kaže Njegić, nemerljive a primena te tehnologij­e moguća je u praktično svim sferama od poljoprivr­ede do vojne industrije.

- Naša laboratori­ja opremljena je sa raznim kompletima za robotiku. Budući da je edukativno­g karaktera, želimo prvo studenti da nauče kako da sklope robota. Imamo tu mehaničke ruke koje imaju opciju graviranja, pisanja pa i 3D štampanja jer mogu da izlivaju razne objekte od plastike u tri dimenzije. Kada studenti savladaju to kako mogu da ih naprave, onda im se otvaraju i druge mogućnosti, a to je njihovo programira­nje - kaže naš sagovornik.

On dodaje i da se uz pomoć posebnih programa roboti i robotske ruke mogu prilagodit­i skoro svakoj vrsti industrije jer mogu uz pomoć senzora prepoznati oblik, veličinu, boju i mnoge druge parametre pomoću kojih se dodatnim programira­njem mogu dobiti finalni proizvodi ili olakšati posao prilikom njihove proizvodnj­e.

Ovaj projekat realizovan je uz podršku Ministarst­va prosvete.

 ??  ?? akademcima Će biti dostupni moderni alati
akademcima Će biti dostupni moderni alati
 ??  ?? projekat podržalo ministarst­vo prosvete
projekat podržalo ministarst­vo prosvete
 ??  ?? laboratori­ja opremljena i "d štampačima
laboratori­ja opremljena i "d štampačima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia