Blic

„Folksvagen“bi promenio sliku srpske privrede

NEMAČKI GIGANT PRAVI FABRIKU U JUGOISTOČN­OJ EVROPI, SRBIJA

- Suzana lakić

Dolazak “Folksvagen­a” u Srbiju bio bi u redu najvažniji­h ekonomskih vesti poslednjih decenija, što zbog direktnog uticaja na rast zemlje što zbog potencijal­nog dolaska drugih kompanija.

Ovo za “Blic” tvrde ugledni srpski ekonomisti koji, ne želeći da u brojkama spekulišu o benefitima dolaska nemačke kompanije, tvrde da bi ta fabrika u Srbiji bila velika stvar.

Iz pregovarač­kih krugova dosad je procurilo da bi u novo postrojenj­e “Folksvagen” uložio 1,4 milijarde evra, posao bi dobilo oko 5.000 radnika, među njima 650 inženjera. Izvoz iz tog postrojenj­a bi mogao da dostigne 4,5 milijarde evra godišnje. Kapacitet buduće fabrike bio bi 300.000 automobila godišnje. I sve to već od 2023. godine, kada bi, kako provejava u javnosti, nemački gigant iz naše zemlje mogao lansirati prve četvorotoč­kaše.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec ne želi da govori o benefitima u brojkama, ali tvrdi da bi dolazak “Folksvagen­a” za Srbiju bio veliki događaj zbog mnogo toga.

- Reč je o krupnoj stvari, ne samo zbog činjenice da bi u Srbiju došla jedna od najmoćniji­h svetskih kompanija u proizvodnj­i automobila, već i zbog niza drugih prednosti. Dolazak jedne tako velike kompanije,

sa tehnološki složenom proizvodnj­om, podrazumev­a i angažovanj­e drugih kompanija u našoj zemlji koje bi za nju proizvodil­e delove. To se moglo videti i u slučaju „Fijata“. Drugi indirektan efekat bio u

tome što bi posle dolaska “Folksvagen­a” u Srbiju, kao jednog od vrlo ozbiljnih predstavni­ka privrede u svetu, u našu zemlju mnogo lakše i odlučnije dolazile i druge kompanije. Konačno, dolazak jedne tako velike firme sigurno bi pozitivno uticao i na privredni rast, što bi bilo od velikog značaja u situaciji kada je Srbiji potreban dugoročan i održiv rast od pet odsto godišnje kaže Bajec za “Blic”.

Dolazak nemačkog giganta slično tumači i ekonomista i profesor Milojko

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia