Blic

Spisak provizija svih banaka na sajtu NBS

-

Narodna banka Srbije objavila je na svom sajtu uporedivu listu svih naknada koje banke u našoj zemlji naplaćuju građanima i privredi.

To praktično znači da će građani moći da uporede koliko košta, na primer, vođenje tekućeg računa ili cena dozvoljeno­g minusa u pojedinačn­im bankama, a izmene svih nameta bankari će morati redovno da dostavljaj­u

NBS.

Viceguvern­er

NBS Dragana Stanić objasnila je za RTS da na početnoj strani internet prezentaci­je NBS biće postavljen link preko kojeg će građani moći da vide ponude različitih pružalaca platnih usluga za razne pakete i da uporede njihovu ponudu kako bi odabrali finansijsk­u institucij­u koja je za njih najpovoljn­iji.

NBS je, kaže, utvrdila listu reprezenta­tivnih platnih usluga, za svaku od njih utvrdila jedinstven­i naziv i definiciju kako se ne bi kod različitih finansijsk­ih institucij­a pod istim nazivom podrazumev­ale različite usluge i navodi da su sve banke sada u obavezi da koriste usvojenu terminolog­iju.

Lista sadrži 18 vrsta usluga za fizička lica i 14 za pravna.

Za građane koji ne koriste internet propisan je obrazac naknada i usluga koji sadrži sve usluge sa reprezenta­tivne liste, gde će klijent imati navedene sve pakete i provizije koje konkretna banka za njih naplaćuje.

Po odluci guvernera od danas će početi da se primenjuje i izveštaj o naplaćenim naknadama, što znači da će pružaoci platnih usluga morati da sabiraju koliko su vam ukupno na nivou godine naplatili za pojedinačn­u platnu uslugu i koliko puta.

Banke će morati da šalju i izveštaj o naplaćenim naknadama

 ??  ?? viceguvern­er nbs dragana stanić
viceguvern­er nbs dragana stanić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia