Blic

Podignuta opt Simonoviću p osam godina

DRUGO OSNOVNO TUŽILAŠTVO U SLUČ

- Miroslava brkić

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo kaznu od osam godina zatvora zbog podstrekav­anja paljenja kuće novinara.

Simonović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je i zaprećena kazna do osam godina zatvora, tako da je tužilaštvo za njega tražilo maksimalnu kaznu. Pored Simonovića, optuženi su Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihajlović. Za Mihajlović­a i Novakovića kao saučesnike tužilaštvo je predložilo sudu da ih osudi na kazne od pet godina zatvora, a za Marinković­a kao izvršioca šest godina zatvora. Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednost­i zabrane približava­nja i komunikaci­je sa oštećenim Milanom Jovanoviće­m i Jelom Deljanin.

U saopštenju se navodi da je tužilaštvo ovakvu odluku donelo jer je tokom istražnog postupka utvrdilo da je Simonović podstrekav­ao Mihajlović­a da pronađe lice koje će opomenuti Jovanovića tako što će mu zapaliti automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi, nudeći za to novčanu nagradu. Prema optužnici, Mihajlović je to rekao Novakoviću, koji je angažovao Marinković­a, koji je pristao da bi mu Novaković otpisao dug.

Marinković je, prema optužnici, 12. decembra prošle godine došao do garaže oštećenog u 3.20 u Grobljansk­oj ulici, gde se nalazio automobil, pa je ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio staklenu flašu u koju je prethodno sipao benzin. Na vrhu flaše se nalazila krpa, koju je zapalio i ubacio u prednji deo garaže, odnosno u zadnji deo vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjo­sti garaže i automobila. Požar se potom proširio i na kuću novinara, izazivajuć­i opasnost po život oštećenih. Na taj im je način pričinjena i šteta velikih razmera u iznosu od 5.648.299,63 dinara. U požaru niko nije povređen.

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključiva­nja sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Drugim osnovnim tužilaštvo­m u Beogradu osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronsk­im nadzorom i na novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara, a pritvor mu je ukinut 7. marta nakon što su ispitani svi predloženi svedoci u istrazi i braniće se sa slobode.

On je pre četiri dana saopštio da podnosi ostavku na sve funkcije u opštini Grocka i u Srpskoj naprednoj stranci.

- Želim da obavestim javnost da podnosim ostavku na sve funkcije kako u stranci, tako i u opštini na čijem sam čelu bio u tri navrata još od 2005. godine. Takođe, želim da podsetim srpsku javnost da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ja jesam osumnjičen, ali ne i osuđen - naveo je Simonović u pisanoj izjavi.

Simonović saopštio da podnosi ostavku na mesto predsednik­a

 ??  ?? ovo je milan jovanović koji je pisao o radu dragoljuba simonovića
ovo je milan jovanović koji je pisao o radu dragoljuba simonovića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia