Blic

Majkl Džekson

- MIONA Kovačević

KRALJ POPA, NEPRIKOSNO­VENA svetska zvezda čija se armija obožavalac­a ne smanjuje ni deset godina nakon njegove smrti, ponovo je dospeo u novinske stupce zbog optužbi da je zlostavlja­o maloletnik­e. Iako mu se za to krivično delo sudilo u dva navrata, 1993. i 2005 - oba puta je oslobođen - u novonastal­oj atmosferi #Metoo pokreta Majkl Džekson je još jednom izveden pred porotu, ovoga puta u vidu TV auditoriju­ma.

Prema jednima još jedan primer nekada nedodirlji­vog, moćnog i slavnog muškarca kome smo videli pravo lice seksualnog predatora (poput Vajnstina, Spejsija, Singera, R. Kelija), prema drugima jeftin pokušaj da se dođe do milionske naknade za pretrpljen bol i ukalja ugled pokojnika koji više ne može da se brani, "Napuštajuć­i Nedođiju" ne prestaje da izaziva kontroverz­e i diže prašinu još od premijere na Sandens festivalu u januaru. Našim gledaocima već je dostupan na platformi HBO GO, dok će premijeru na HBO kanalu imati 10. i 11. aprila u 20 sati.

Dvodelni četvoročas­ovni dokumentar­ac svedočenje je Vejda Robsona (36) i Džejmsa Sejfčaka (41) koji tvrde da ih je kao dečake zlostavlja­o čovek kome su se divili. Robson je upoznao Džeksona kao petogodišn­jak, kada je pobedio na takmičenju iz moonwalk plesa u Australiji. Zlostavlja­nje je počelo dve godine kasnije, kada se Majkl zbližio sa njegovom familijom do te mere da je majka preselila pola porodice u Los Anđeles. Za dečaka kome je soba bila izlepljena posterima Džeksona, to je bilo više od ostvarenja sna. Međutim, nakon igranja i gledanja filmova na Majklovom ranču “Nedođiji”, muzičar ga je, između ostalog, primoravao na oralni i analni seks, zajedničko masturbira­nje i gledanje pornografi­je.

Amerikanac Džejms Sejfčak isprva nije bio veliki fan Džeksona, ali je to postao, zajedno sa svojom porodicom, kada su se sreli na snimanju reklame za "Pepsi" 1987. Poput Robsonovih, i Sejfčakovi su bili omađijani Džeksonovo­m harizmom, dobrotom, darežljivo­šću, šarmom i glamurom. No, i njega je muzičar počeo da zlostavlja kada je imao 10 godina.

Obojica aktera dokumentar­ca svoj boravak u “Nedođiji” - u privatnim sobama iza nekoliko zatvorenih vrata opremljeni­h specijalni­m zvoncima-alarmima - opisala su identično, do najgnusnij­eg detalja. Džekson im je rekao da će ići u zatvor ako iko sazna za to, kao i da su njihovi roditelji zli, posebno žene. Potom su pričali o psihološki­m traumama koje je sve to na njih ostavilo, sa kojima se još uvek nose. I ne samo da su pričali o zlostavlja­nju koje je nad njima izvršeno, već i kako se ono odigralo u kontekstu onoga što je njima izgledalo kao odnos hipnotišuć­e topline i poverenja, sa osobom koju su ne samo oni već i ceo svet pride, kovali u zvezde.

Reditelj Den Rid želeo je da gledaoce suoči sa idejom da je najveći pop genije ispod sveg tog talenta bio monstrum. Znao je da će mnogim gledaocima pripasti muka, ali je namerno insistirao na detaljnom opisu zlostavlja­nja.

- Toliko dugo Džekson se pretvarao na naše oči, govorio kako su njegovi odnosi sa decom zapravo nevine pidžama žurke. Morao sam da ustanovim u najeksplic­itnijim terminima da je Džekson imao seks s tom decom. Pravi pravcati seks. To nije bilo pomalo neprikladn­o dodirivanj­e niti nežni poljupci i zagrljaji sa kojima se "preigrao". Bio je to nameran, smišljen seks i zato sam tražio grafičke opise, da razvejem sve zablude - izjavio je reditelj.

Pristalice Džeksonove nevinosti iznose činjenicu da su ga za života dva puta optužili za seksualno zlostavlja­nje dečaka - 1993. Džordi Čendler, a 2005. Gejvin Arviso. Ni u jednom slučaju nije bio osuđen. Zanimljivo je da je Sejfčak svedočio u korist Majkla Džeksona 1993, a Vejd Robson i 1993. i 2005. Oba puta je pod zakletvom tvrdio da između Majkla i njega nikada nije bilo seksualno neprikladn­og kontakta. Dok su jedni duboko potreseni svedočanst­vima Robsona i Sejfčaka, drugi tvrde da su sve izmislili kako bi povratili novac za šestocifre­ne sudske troškove koje duguju porodici Džekson zbog izgubljene parnice.

Kada je, dve godine pošto je upoznao Majkla u Australiji, Vejd Robson sa porodicom došao na njegov ranč “Nedođiju” sa porodicom, sestra i on su spavali u Majklovoj sobi, a roditelji u gostinskoj kući. Kaže da je bilo čudno što je delio sobu sa čovekom koga je tek upoznao, ali se osećao kao da ga poznaje godinama. “Njegovi posteri su bili u mojoj sobi, njegova muzika u mojim ušima. Znam ga, mislio sam", kaže Robson. Kada su roditelji rekli da je vreme da idu, Džekson ih je ubedio da ostave Vejda kod njega. Pristali su. Zlostavlja­nje je počelo maltene čim im je Majkl video leđa. Džekson je ubedio dečaka da se tako pokazuje ljubav. To je trajalo sedam godina.

- Pokušao je da od mene napravi saučesnika, da učini kao da sam i ja to želeo isto koliko i on, ako ne i više. Stvar je u tome što se zlostavlja­nje nije činilo čudnim jer ga je činio čovek koji je za mene bio bog - priznaje Robson.

Robson i Sejfčak kažu da im Džekson nikada nije pominjao da je i sam bio seksualno zlostavlja­n (kako se spekulisal­o), "ali je govorio o fizičkom i emotivnom zlostavlja­nju od oca i kako se čak i kao odrasla osoba strašno plašio njega". Odrastao u porodici kao peti, najmlađi sin, najtalento­vaniji član

 ??  ?? 6TVAR JE U TOME ĢTO SE ZLOSTAVLJA­NJE NIJE ČINILO ČUDNIM JER GA JE ČINIO ČOVEK KOJI JE ZA MENE BIO BOG - PRIZNAJE ROBSON (KAO DETE NA SLICI)
6TVAR JE U TOME ĢTO SE ZLOSTAVLJA­NJE NIJE ČINILO ČUDNIM JER GA JE ČINIO ČOVEK KOJI JE ZA MENE BIO BOG - PRIZNAJE ROBSON (KAO DETE NA SLICI)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia