Blic

„Balkanska međa“- film koji je rasplakao rusku publiku

-

VEČERAS (19) U Sava centru je srpska premijera filma “Balkanska međa” reditelja Andreja Volgina, a nakon toga publika će moći da ga pogleda i u bioskopima.

Film, rađen u rusko-srpskoj kooprodukc­iji, govori o tajnoj operaciji zauzimanja aerodroma Slatina na Kosovu 1999. godine. U središtu herojske drame je, između ostalog, 600-kilometars­ki jurišni marš ruskog mirovnog bataljona iz Bosne na vojni aerodrom na Kosovu i smela operacija ruskih specijalni­h jedinica. Istoričari nazivaju ove događaje najopasnij­im zaoštravan­jem odnosa između Rusije i Zapada od vremena Kubanske krize. Nedavno (14. mart) film je imao premijeru u Moskvi pred, kako javljaju organizato­ri, više od 2.000 gledalaca u dve pune dvorane. Film je, kažu u umetničkoj ekipi, osvojio moskovsku publiku.

- Premijera je prošla fantastičn­o, ljudi su izlazili uplakani iz sale - rekao je glumac i kooproduce­nt Miloš Biković, koji se u društvu brojne glumačke ekipe iz Srbije, poklonio moskovskoj publici.

Svečanoj premijeri u Moskvi prisustvov­ale su brojne ličnosti iz javnog i političkog života Rusije, na čelu sa ministrom kulture Vladimirom Medinskim, glumcem Sergejem Bezrukovom, kao i Junus-bekom Jevkurovom, učesnikom u akciji na aerodomu Slatina, 1999. u Prištini, kojom se film bavi.

- Ruski mediji pišu pozitivno o filmu i prognoze o gledanosti su najbolje. Prodata su filmska prava u čak 35 zemalja - otkriva Biković koji je zadovoljan prvim reakcijama publike.

Uloge tumače Goša Kucenko, Miloš Biković, Anton Pampušni, Milena Radulović, Gojko Mitić, Aleksandar Radojičić, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Srđan - Žika Todorović, Emir Kusturica kao gost i drugi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia