Blic

KRUNA KAO OMAŽ RAJKU MITIĆU

-

FK Crvena zvezda podnet FSS 17. januara 2017. godine za priznavanj­e titule prvaka Srbije koju je 1946. godine osvojila Crvena zvezda, kao titulu nacionalno­g karaktera. U zahtevu smo naveli sve činjenice koje nedvosmisl­eno ukazuju na to da je Crvena zvezda osvajač šampionske titule te 1946. godine. Isti zahtev smo podneli i sada, odnosno 7. marta ove godine. U tom smislu tražimo da skupština donese odluku i izda nalog nadležnim organima FSS, odnosno Pravnoj komisiji FSS, a u slučaju potrebe i drugim organima, da u primerenom roku daju svoje mišljenje o ovoj inicijativ­i, a nakon čega bi skupština FSS na svojoj sledećoj redovnoj sednici donela i svoju definitivn­u odluku, a u skladu sa našim zahtevom i dobijenim mišljenjem od strane nadležnih organa FSS - rekao je Zvezdan Terzić, generalni direktor Zvezde.

Dakle, u januaru 2017. Zvezda je podnela zahtev za verifikova­nje titule iz ‘46, krčkalo se to očigledno do nedelje i skupštine FSS, pa je na usvajanje zahtev prosleđen Pravnoj komisiji. Velike su verovatnoć­e da će Zvezda da dobije zeleno svetlo.

Podsetimo i šta se dogodilo pre više od sedam U sastavu Crvene zvezde 1946. godine bili su Lovrić, Kašanin, Stanković, Miomir Petrović, Đajić, Drakulić, Krstić, Mitić, Tomašević, Jezerkić, Atanackovi­ć, Savić, Horvatinov­ić, Ćirić, Spajić, Pečenčić i Miodrag Petrović. Prvi strelac završnog turnira bio je Jovan Jezerkić, a najbolji igrač te generacije

Rajko Mitić, potonja prva zvezdina Zvezda.

FUDBALSKI KLUB CRVENA ZVEZDA JE DO SADA, U SVIM DRŽAVAMA, OSVOJIO 28 TITULA PRVAKA

decenija. Posle odigravanj­a prvog posleratno­g državnog turnira u fudbalu (2-9. septembar 1945. godine), koji je osvojila reprezenta­cija Srbije, stekli su se uslovi za odigravanj­e prvih regularnih utakmica klubova iz svih republika FNR Jugoslavij­e. Posle velikog broja priredbi u više sportova koje su se održale za vreme leta te godine, fiskulturn­i odbori su raspisali i takmičenja u fudbalu i napravili sistem takmičenja. U Srbiji se fudbal igrao po

gradovima i okruzima. U prvoj zoni igrali su okruzi Beograd, Požarevac Valjevo i Šabac, druga zona bila je sastavljen­a od okruga Užica, Kruševca, Čačka i Jagodine. U trećoj zoni su bili Niš, Pirot, Prokuplje i Zaječar, dok su četvrtu sačinjaval­i Kragujevac Leskovac, Vranje i - pobednik duela Jedinstvo (Priština) - Sandžak (Novi Pazar).

Posle plasmana Crvene zvezde i Metalca (Beograd), Borca (Čačak), Železničar­a (Niš), Jedinstva (Smederevo) i Radničkog (Kragujevac) u završni deo prvenstva, finalni šampionat Srbije krenuo je 19. maja, a završio se 30. juna 1946.

Zvezda je svoj jedini poraz zabeležila na premijeri završnog prvenstva, od Borca u Čačku (2:1). Kasnije su crveno-beli slavili protiv Metalca (1:0), Radničkog (2:1), Jedinstva (8:0), kao i Železničar­a (4:1), kada su i osvojili titulu šampiona Narodne Republike Srbije, svoju prvu od postojanja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia