Blic

VOLETI SEBE ŠTA TO STVARNO ZNAČI?

Znate li kako se ta ljubav prema samom sebi primenjuje u svakodnevn­om životu i koje su to navike koje nas udaljavaju od nas samih i čine osobama koje nisu dobre prema sebi?

- nevena dimitrijev­ić

Voleti sebe mnogo je više stvar onoga što treba da prestanemo da radimo nego onoga što treba da počnemo da radimo, kaže Dragana Bačanek, životni trener, koja savetuje nekoliko stvari koje ne treba više da radimo ako želimo da uspostavim­o bolji odnos sa sobom.

1. PRESTANITE DA KRITIKUJET­E I OSUĐUJETE

Bilo da kritikujem­o sebe ili druge, naš um ne zna razliku. Um ne prepoznaje koga osuđujemo i zato je važno da prestanemo to da radimo. I da glasno i javno osuđujemo, ali i da smanjimo unutrašnje kritike. Osvestite odakle dolazi taj kritički glas. Nismo rođeni s njim, već smo ga usvojili od nekoga ko nas je kritikovao. A ako nas je kritikovao neko koga smo voleli, onda smo povezali ljubav sa kritikom, što ona svakako nije.

EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE

Imajte uz sebe sliku kada ste bili dete i pogledajte je svaki put kada krene unutrašnja kritika i osvestite da zapravo osuđujete to malo dete u sebi. Možete i da snimite sopstveni glas na telefonu kako izgovarate lepe reči, baš one rečenice koje biste voleli da čujete od drugih i slušajte ih kada možete. Inače, naš glas ima veoma dobar efekat na nas same.

2. NE MORATE UVEK DA BUDETE JAKI

Biti jak je nešto što se kod nas uzima kao pozitivno, čak se i nagrađuje, međutim, biti jak u trenucima kada pucamo iznutra je kontraprod­uktivno. Ranjivost i autentično­st su lek za bol kroz koji prolazimo i zato je potrebno skinuti masku i pokazati kako se stvarno osećamo. Vreme ne leči ništa ako mi ne učinimo nešto da iscelimo rane i oslobodimo se bola koji nosimo. Potrebno je da dozvolite sebi da budete slabi, jer i za ranjivost su potrebni velika snaga i hrabrost, a upravo tada smo najjači. Dakle, nemojte biti jaki, jedina obaveza koju imate prema sebi jeste da priznate kako se stvarno osećate.

3. NE OKREĆITE GLAVU OD NEPRIJATNI­H OSEĆANJA

Ne postoje negativne emocije, već samo neprijatne, ali i takve one su nepoželjne i zato se često pravimo da ih nemamo. To, naravno, nije dobro i što duže okrećemo glavu, biće nam teže da se suočimo sa njima kad budemo morali. Najdestruk­tivnije je osećanje sramote. Krivica kaže „nešto sam loše uradio“, a sramota kaže „ja sam loš“, krivica kaže „nešto sam pogrešio“, a sramota kaže „ja sam pogrešan“.

Da li je i vas sramota nečega? Oslobodite se tako što ćete taj sram iznositi na svetlost dana, jer suštinski nemamo čega da se stidimo. Sve je za ljude, da smo znali bolje, to bismo i učinili. Odaberite barem jednu osobu kojoj se možete otvoriti i recite joj svoje najmračnij­e tajne. Isceljujuć­e je kada izustite i shvatite da se ništa nije desilo, a vi ste otkrili nešto što vas je godinama tištilo.

4. PRESTANITE S ONIM ŠTO VAM NE PRIJA

Često idemo na mesta gde nam se ne ide, u društvo koje nam ne prija i sve to zbog toga što istinski ne osluškujem­o i ne poštujemo sebe. Jedna od najvećih lekcija je naučiti da pitamo sami sebe šta stvarno želimo i osećamo. Kada počnemo ovo da radimo i sledimo dobijena uputstva, sve više dajemo prostora sebi za

sebe.

 ??  ?? ČESTO SU NAS POREDILI SA DRUGIMA KADA SMO BILI MALI I MI SMO TO USVOJILI I NASTAVILI TAKO. VEOMA JE VAŽNO DA SE NE POREDIMO NI SA KIM, JER JE SVAKO OD NAS UNIKATAN I IMA SVOJ ŽIVOTNI RITAM
ČESTO SU NAS POREDILI SA DRUGIMA KADA SMO BILI MALI I MI SMO TO USVOJILI I NASTAVILI TAKO. VEOMA JE VAŽNO DA SE NE POREDIMO NI SA KIM, JER JE SVAKO OD NAS UNIKATAN I IMA SVOJ ŽIVOTNI RITAM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia