Blic

Cena rastanka

- Vladimir lojanica novinar

Za roditelje dece koja završavaju četvrti ili osmi razred još jedan (ne)planiran trošak pre raspusta. Dede neka kažu da nema kad im deca zaištu „crvenu“, a često i više, za poklon učiteljici i razrednom starešini. Mora da ima jer se ceo razred dogovorio, svi će dati, pa bi bilo glupo...

Ne može se poreći da je učiteljica poklon zaslužila. Naučila je vaše-naše dete da piše, čita, broji, sabira, preuzimala ulogu trećeg roditelja. I razredna, dabome. Vodila ga je četiri godine i dovela do prve životne raskrsnice. Sad je vreme za rastanak, koji košta. Ne toliko da guli kožu, ali ipak košta možda onu hiljadarku-dve koju bi deci na Vidovdan stavili u đačku knjižicu, ili kojom bi platili poslednju ratu za ekskurziju. Možda je to ona para namenjena za račun za komunalije, lekove, hranu.

Nisu ti darovi - zlatan nakit, časovnici, neki drugi znak pažnje - „sveto pismo“, niti ih učitelji i nastavnici traže od đaka. Prosto, samo naša navika. Iz najbolje namere, razume se, u znak zahvalosti, nije to isto kao kad lekaru poneseš bocu viskija jer lekar će ti možda i sutra trebati, a učiteljica više ne. Lepo, ljudski, korektno za rastanak.

S tim što uvek ima „ali“. Deca slabijeg materijaln­og stanja, dabome, od sramote će oćutati da je to za njih mnogo i klimnuti glavom. I tako dovesti oca i majku u poziciju da se izloži rashodu, a učiteljicu stoga neprijatnu situaciju.

Ako je kupovanje poklona tradicija koja se prenosi sa generacije na generaciju, i kojoj deca žele da ostanu verna da bi se odužila za sve zajenički provedene godine, kako onda predupredi­ti da roditeljli ne gutaju gorke knedle? Možda bi valjalo da o poklonu, odnosno o sumi koju će svaki đak dati, odlučuju upravo oni. Razumniji su, shvataju da svi nemaju isto, pa bi odredili neku sumu koju bi svi mogli da izdvoje. Ili da, svesne da će dobiti poklon, sa njima popriča učiteljica. Jednostavn­o im kaže: „Deco, ako već skupljate, vidite da to bude nešto simbolično. Teška su vremena, ne može se.“Reći će ona to, učila je đake da se poklonu u zube ne gleda. Taman da za rastanak na svom primeru demonstrir­a lekciju.

Možda bi valjalo da o poklonu odlučuju upravo deca. Razumniji su od roditelja, shvataju da svi nemaju isto.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia