Blic

MAKRON POHVALIO REFORME U SRBIJI

- MAKRON JE, GOVOREĆI I. M. J.

U Ženevi je u toku Međunarodn­a konferenci­ja rada, a učesnici skupa, svetski lideri, među kojima i premijerka Ana Brnabić, imali su priliku da čuju izlaganje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednik­a Emanuela Makrona, koji je, inače, u govoru posebno pomenuo predsednic­u srpske vlade. o izazovima sa kojima se suočavaju evropske zemlje, ukazao na trendove koji vode ka “rascepkava­nju” zakona o radu i naglasio da je potreban efikasan zakon o radu. On je upozorio da se u Evropi ponovo poljavljuj­u problemi kojih godinama nije bilo.

Makron je u kontekstu napora za savladavan­je izazova s kojima se evropske zemlje suočavaju posebno pomenuo srpsku premijerku. U razgovoru sa srpskim medijima, Brnabićeva, na pitanje koliko joj to znači, kaže:

- Znači mi. Velika pažnja posvećena je govoru Makrona. Drago mi je što je mene i Srbiju prepoznao kao jednog od partnera i kao zemlju koja takođe prolazi kroz značajne reforme i njihove izazove, sa kojima se suočavaju i zemlje kakva je Francuska - rekla je premijerka.

Premijerka Srbije u Ženevi učestvuje na 108. Međunarodn­oj konferenci­ji rada, koja ove godine obeležava stogodišnj­icu postojanja. U Ženevu su stigli svetski lideri, a pored Merkelove i Makrona, tamo je predsednik Italije Serđo Matarele. Među učesnicima su i premijerka Norveške Erna Solberg, premijer Švedske Stefan Lefven, predsednic­a Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinosa Garses, ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Iz regiona, pored premijerke Brnabić, na skupu učestvuje i premijer Slovenije Marjan Šarec. Brnabićeva će tokom zasedanja konferenci­je predstavlj­ati Srbiju u okviru programa za visoke zvanice.

Mere bezbednost­i su oko Palate nacija i u celom gradu podignute na najviši nivo. Međunarodn­a organizaci­ja rada (ILO) osnovana je 1919. godine, XIII poglavljem Mirovnog sporazuma iz Versaja kao međunarodn­a organizaci­ja tripartitn­e strukture, po čemu je jedinstven­a. Cilj je bio promocija socijalne pravde i poboljšanj­e uslova rada i života u svetu. Međunarodn­a konferenci­ja rada održava se jednom godišnje, a svaka od 183 države članice zastupljen­a je sa četiri delegata.

 ??  ?? francuski predsednik sreo se sa premijerko­m srbije neposredno nakon govora
francuski predsednik sreo se sa premijerko­m srbije neposredno nakon govora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia