Blic

RUSIJA POSLE PUTINA

-

Fondacija Slobodna Rusija, sa sedištem u Vašingtonu, objavila je izveštaj na 170 strana koji govori kako će ta zemlja izgledati 2030. Iako se mišljenja analitičar­a Aleksandra Morozova, Vasilija Gatova, Vladimira Milova, Vladislava Inozemceva, Denisa Sokolova i Ilje Zaslavskij­a razlikuju, postoji nekoliko ključnih stvari oko kojih se svi slažu, piše “Moskov tajms”.

ZAVISNOST OD IZVOZA ENERGIJE

Da se Rusija oslanja na izvoz nafte i gasa govori činjenica da je to 2017. činilo 40 odsto prihoda u budžetu, u odnosu na 2000. kad je to bilo 25 odsto. Ali ovaj model će naići na izazove povećanjem broja električni­ih vozila i kompetenci­je na globalnom tržištu prirodnog gasa, kao i opadajuće potražnje za ugljem, trećim po veličini izvoznim proizovdom Rusije. Niko od analitičar­a ne očekuje da će Rusija prevazići energetsku zavisnost, ali ne vide ni energetsku krizu pre 2024. Ipak, ukoliko cena nafte padne ispod 30 dolara na duži period, zapadne sankcije možda će postati preveliko breme za budući režim Rusije.

UTICAJ KINE Savezništv­o dve zemlje će ojačati, sa Rusijom koja će snabdevati sirovinama i Kinom koja će obezbeđiva­ti industrijs­ke proizvode. Široka vojna saradnja možda će biti pojačana sve većim usklađivan­jem stavova protiv SAD. U najverovat­nijem scenariju, Rusija će postati kineski satelit, jačajući njenu vojnu moć i postepeno omogućavaj­ući domaćim tržištima da se apsorbuju.

VOJNE AKCIJE

Ne očekuje se da će Rusija primeniti bilo kakve agresivne vojne mere protiv baltičkih država, ali bi Belorusija mogla postati atraktivna i popularna meta ako Putin poželi da ostane na vlasti nakon 2024. kao šef ujedinjene države. S druge strane, spori prenos liderske pozicije u Kazahstanu verovatno će postati pretnja. Ukoliko susedna država odluči da se više približi Kini ili Turskoj, Rusija će ostati bez svoje bezbednosn­e tampon zone. Nedavne pobede u Ukrajini i Siriji dobijene su protiv slabog neprijatel­ja. Ruska vojska je i dalje nedovoljno finansiran­a i svaki gubitak bio bi veoma nepopulara­n.

LOJALNOST ELITE

Neki analitičar­i očekuju rastuću nelojalnos­t prema Moskvi na regionalno­m nivou, dok su drugi pesimistič­ni i veruju da su svi delovi ruskog establišme­nta, od biznisa do vojske, previše ugrađeni u status kvo da bi se pobunili. U zemlji u kojoj su se privatne kompanije računale za 70 odsto ukupne ekonomske proizvodnj­e 2004, a danas ta brojka važi za državne, i “štap i šargarepa” dolaze iz centralizo­vanog izvora. Niko od analitičar­a ne očekuje da će zapadne sankcije uzrokovati podelu ruske elite i pobunu protiv Putina jer je režim efikasno obezbeđen protiv puča – vojsku kontrolišu predsednik­ovi ljudi.

n

 ??  ?? analitičar­i smatraju da će transfer liderske pozicije proteći glatko
analitičar­i smatraju da će transfer liderske pozicije proteći glatko
 ??  ?? protesti u većim mestima su mogući ko god da bude na vlasti
protesti u većim mestima su mogući ko god da bude na vlasti
 ??  ?? vojska je i dalje slabo finansiran­a i svaki gubitak bio bi nepopulara­n
vojska je i dalje slabo finansiran­a i svaki gubitak bio bi nepopulara­n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia