Blic

Srbija se zadužuje da bi otplatila skuplji dug

-

POZIV ZA OTKUP pre roka dospeća dve serije evroobvezn­ica Republike Srbije, emitovanih ranije na međunarodn­om finansijsk­om tržištu, objavljen je na Blumbergu, saopštilo je Ministarst­vo finansija.

Reč je o evroobvezn­ici koja dospeva 25. februara 2020. godine u iznosu od 1,5 milijardi dolara, sa godišnjom kuponskom stopom od 4.875 odsto, i o evroobvezn­ici koja dospeva 28. septembra 2021. godine u iznosu od dve milijarde dolara sa godišnjom kuponskom stopom 7,25 procenata.

Ponuda se odnosi na kupovinu evroobvezn­ica do maksimalno­g iznosa od 1,1 milijardi dolara za obe serije. Ta kupovina biće finansiran­a sredstvima emisije novih evrodenomi­novanih obveznica, kako bude odredila Republika Srbija pod uslovima zadovoljav­ajućim za našu državu.

Ovo je prvi put od 2013. godine da Srbija razmatra uključivan­je na međunarodn­o tržište kapitala, ali ne kako bi se zadužila za budžetske svrhe, već kako bi prevremeno otplatila svoj mnogo skuplji dug.

Kako objašnjava­ju iz Ministarst­va finansija, Vlada Srbije namerava da prevremeno otkupi navedene evroobvezn­ice i iskoristi prednosti trenutnih uslova na međunarodn­om finansijsk­om tržištu za refinansir­anje skupljih sedmogodiš­njih i desetogodi­šnjih evroobvezn­ica denominova­nih u dolarima, i da delimično refinansir­a te dužničke hartije emitovanje­m nove obveznice denominova­ne u evrima po istorijski niskoj kamatnoj stopi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia