Blic

Deponija korupcije

Ministar ostaje nekažnjen iako novac za zaštitu životne sredine štiti samo njegove džepove i nekolicine privilegov­anih firmi

-

odreći se novca u pravo vreme najveća je dobit, napisao je davno Šekspir. Ako je suditi po ponašanju mnogih današnjih srpskih zvaničnika, ta njegova misao je za njih nepoznata ili je pak ignorišu smatrajući da je svetski klasik blesavi idealista koji nije osetio čari državnog novca u sopstvenim džepovima. Čini se da je to slučaj i sa ministrom ekologije Goranom Trivanom, koji, i posle istrage policije o nekim sumnjivim poslovima o nenamensko­m trošenju para građana Srbije za zaštitu životne sredine, nije procenio da mu je pravo vreme da se odrekne sopstvene dobiti zarad dobiti države. Ali on za to nije kriv, već onaj ko mu dozvoljava da gotovo javno namešta poslove svojim prijatelji­ma i uvećava njihovu cenu, uvećavajuć­i tako njihovu, ali i sopstvenu dobit.

Za to naravno ostaje nekažnjen, iako novac za zaštitu životne sredine štiti samo džepove njega i nekolicine privilegov­anih firmi, pa Srbija zbog toga liči na veliku deponiju korupcije, koja se ne čisti zbog interesa partijskih kadrova.

To je već dobilo razmere apsurda jer se u nameštanju poslova ne preza ni da se u uslovima tendera traže stručnjaci kojih u registru zanimanja i nema. To se upravo desilo kod javne nabavke za izradu projekta tehničke dokumentac­ije za izgradnju postrojenj­a za prečišćava­nje otpadnih voda u osam opština, koji je vredan 250 miliona dinara. Ona firma koja želi to da radi mora da ima dizajnera za kanalizaci­onu mrežu. Taj ekspert, kako se obrazlaže u Ministarst­vu ekologije, mora da ima u svom CV i dve urađene studije izvodljivo­sti. Upravo ova bizarnost bila je jedan od povoda da zaintereso­vani ponuđači upute zahtev za zaštitu prava, jer sumnjaju da nešto mnogo jače smrdi od nesređenih kanalizaci­ja u Srbiji, a to je korupcija. Taj smrad neće moći da reše ti Trivanovi dizajneri za kanalizaci­ju, već vrhovni dizajner vlasti koji mora prvo da uradi projekat za izgradnju sistema za prečišćava­nje države od korumpiran­ih ministara.

Ako to ne uradi, onda je izvesno da nije shvatio šta je za Srbiju najveća dobit.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia