Blic

ŠTA BI MOGLO POTPISANO U

Sastanak Beograda i Prištine u Parizu mogao bi da bude prelomni u dijalogu o budućnosti Kosova i Metohije. Prema planu EU, a koji sprovode Nemačka i Francuska, dve strane treba da potpišu ‘sporazum o sporazumu’. OTKRIVAMO Na stolu Briselski sporazum, taks

- ŽELJKA JEVTIĆ

Posle sastanka u Berlinu za pregovarač­ki sto treba da se sedne 1. jula u Parizu. Prvi sastanak koji je održan u Berlinu 29. aprila, na inicijativ­u nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednik­a Emanuela Makrona, postigao je ono što je i bilo planirano: restartova­nje pregovora o KIM koji su bili blokirani. Inicijativ­a dve vodeće evropske diplomatij­e imala je za cilj i vraćanje pronalažen­ja rešenja pod okrilje EU, i u što većoj meri isključiva­nje direktnog i indirektno­g uplitanja administra­cije Donalda Trampa koja je u jednom periodu bila izuzetno angažovana. Od sastanka u Parizu se očekuje korak dalje - okvirni sporazum, ali i isključiva­nje Rusije iz procesa vezanog za Kosovo.

PARAF, PA DETALJI

Šta podrazumev­a, najjednost­avnije pojašnjeno, ‘sporazum o sporazumu’ koji će evropske diplomatij­e staviti pred Beograd i Prištinu?

Ovaj dokument treba da bude praktično krov svega dogovoreno­g, plus preciziran­je modela još nekoliko problema koji su ostali nerešeni na relaciji Beograda i Prištine. ‘Sporazum o sporazumu’ će sadržati obavezivan­je dve strane na poštovanje i ispunjavan­je, i to na prvom mestu Briselskog sporazuma. Ali, i ukidanje taksa, i model rešenja za prijem Prištine u međunarodn­e organizaci­je.

Kako za “Blic” kaže strani diplomata uključen u kosovski proces, prema zamisli, ‘sporazum o sporazumu’ mogao bi biti parafiran čak i neposredno pred sastanak u Parizu - na Vidovdan 28. juna ili pak na samom sastanku u glavnom gradu Francuske. Prema nezvanični­m navodima, parafiranj­e pre zakazanog sastanka treba da bude smernica ima li volje među stranama za dogovor ili ne.

- Ukoliko se sporazum parafira, potom, narednih meseci EU očekuje dorađivanj­e detalja iz tog okvirnog predloga sporazuma i konačan dogovor, odnosno pristanak dve strane na rešenje budućnosti Kosova. Da li će tako i biti i kojom dinamikom, ostaje da vidimo - kaže naš sagovornik.

SRPSKE OPŠTINE

Kada je reč o osnovnoj stavki novog dokumenta, a to je poštovanje do sada dogovoreno­g iz Briselskog sporazuma, tu će se na dnevnom redu naći pitanje srpskih opština. „Blic“nije dobio precizan odgovor da li je predviđeno da se formira zajednica samo na sever KIM ili postoji takva mogućnost i za južne opštine. Takođe nejasno je i da li, ukoliko se zajednica dobija s obe strane Ibra, sever može očekivati neka veća ovlašćenja. U dokumentu Berlina i Pariza treba da se nađe i pitanje zaštite imovine Srpske pravoslavn­e crkve i njenih manastira i crkava, za koje je potpuna nepoznanic­a šta je zapravo ispregovar­ano.

Najteži deo pregovora očekuje se o statusu i učlanjenju Prištine u međunarodn­e organizaci­je. Kako „Blic“saznaje, Priština će ovo pitanje nastojati da direktno poveže s ukidanjem taksa. Tako da, ukoliko bi Srbija ublažila blokiranje Prištine, pokazala, kako se navodi, “dobru volju”, tamošnje privremene vlasti bile bi spremne da ukinu, odnosno suspenduju takse.

- Jedan od ciljeva evropske diplomatij­e jeste da se

na izvestan način otvori put Kosova ka EU i NATO. Kosovo u međunarodn­im organizaci­jama jeste model da se taj prostor standardiz­uje, a to znači i jače poštovanje međunarodn­ih principa, smanjenje kriminala... - kaže „Blicov“sagovornik. u Berlinu domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron poručili su iza zatvorenih vrata da rešenje kosovskog problema ne može biti razgraniče­nje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gde su većina.

Upravo ovu ideju prihvatili su delovi američke administra­cije, gurali je i davali vetar u leđa stranama u dijalogu da idu u tom pravcu. Na samitu je jasno dato do znanja da “nema igre granicama” na Balkanu i u okviru Evrope. Ideja o razgraniče­nju i menjanju granica u vodećim EU državama, posebno Nemačkoj, tumači se kao stvaranje žarišta i pokušaj dodatnog demontiran­ja evropskog prostora preko Balkana.

‘Sporazum o sporazumu‘ mogao bi biti parafiran neposredno pred sastanak u Parizu, na Vidovdan 28. juna, ili na samom sastanku

 ??  ??
 ??  ?? Najteži deo pregovora očekuje se u vezi sa statusom kosova i učlanjenja prištine u međunarodn­e organizaci­je. kako „Blic“saznaje, priština će ovo pitanje Nastojati da direktno poveže sa ukidanjem taksa
Najteži deo pregovora očekuje se u vezi sa statusom kosova i učlanjenja prištine u međunarodn­e organizaci­je. kako „Blic“saznaje, priština će ovo pitanje Nastojati da direktno poveže sa ukidanjem taksa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia