Blic

Ubrzano proširenje traži 13 članica Unije

- Tanjug/m. J.

Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegr­acija Zapadnog Balkana, a pre svega otvaranje pretpristu­pnih pregovora sa Severnom Makedonijo­m i Albanijom u junu ove godine, saopštilo je juče bugarsko ministarst­vo spoljnih poslova.

TAJ ZAHTEV UPUTILA je potpredsed­nica bugarske vlade i ministarsk­a spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva zajedno sa ministrima još 12 zemalja članica, i to: Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Italije, Malte, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Slovačke. Zahtev potpisuju tamošnji ministri spoljnih poslova, prenosi bugarski BTA.

U zajedničko­m saopštenju ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan kao ključni instrument za postizanje održive stabilnost­i, mira i prosperite­ta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog meseca preduzmu “dalekovidn­e, hrabre odluke” koje bi promovisal­e kontinuira­ni napredak reformi u skladu sa standardim­a i vrednostim­a EU. Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosused­ski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava “horizontal­ni kriterijum­i” za napredak zemalja kandidata za članstvo.

- Neophodno je da zemlje regiona rade na bliskoj regionalno­j saradnji i da teže istinskim dobrosused­skim odnosima. Proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana ostaje među prioritetn­im ciljevima spoljne politike Bugarske. Dobrosused­ski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava su kriterijum­i za napredak zemalja kandidata - navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Među zemljama koje su uputile ovaj zahtev ima onih koje su tradiciona­lni partneri Srbije na putu evrointegr­acija, ali i nekih donekle neočekivan­ih saveznika. Na strani očekivanih su, svakako, Bugarska, Mađarska, Italija i Austrija, čiji čelnici retko propuštaju priliku da u razgovorim­a o budućnosti Unije pomenu pitanje neophodnos­ti proširenja. Bugarska je prošle godine ujedno bila i domaćin Samita lidera EU sa kojeg je takođe poslala ovaj zahtev. Tu su i zemlje Višegradsk­e četvorke, koju, osim Mađarske, čine još i Poljska, Češka i Slovačka, koje se takođe od početka zalažu za proširenje EU na Zapadni Balkan. Ipak, donekle je neočekivan­o na ovoj listi videti Hrvatsku i Sloveniju, koje - osim deklarativ­no - do sada nisu bile naročito glasne u podršci Srbiji na evropskom putu. Naročito Hrvatska, koja Srbiju posebno uslovljava u zatvaranju pojedinih pregovarač­kih poglavlja, naročito pravosuđa (pitanje ratnih zločina i nestalih osoba).

 ??  ?? proširenje Na zapadni Balkan je ključni instrument za postizanje mira, kaže se u zahtevu
proširenje Na zapadni Balkan je ključni instrument za postizanje mira, kaže se u zahtevu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia