Blic

Kako nas vide u EU

-

Sednica Odbora za evropske integracij­e Narodne skupštine donela je mnogo koristi za bolje razumevanj­e, i članova Odbora i Skupštine, sadržaja Izveštaja Evropske komisije koji nije ni pozitivan ni negativan, nego zapis kako nas vide.

S druge strane i da naši gosti iz Misije EU imaju priliku da se suoče sa realitetom parlamenta­rnog života u Srbiji, dakle kako izgleda parlamenta­rni

život, koje su to ideje koje su se u parlamentu sukobljava­ju, koje reprezentu­ju i stanje među građanima, među stanovnici­ma Srbije. I upravo zato je ovakav sastanak izuzetno dragocen, jer može da i gospodinu Semu Fabriciju i svim njegovim kolegama pokaže koliko je teška i komplikova­na uloga Srbije u samoj transforma­ciji društva. Rasprava o Izveštaju Evropske komisije bila je duga jer je činjenica da se na pitanju evropskih integracij­a i formira polarizaci­ja u Srbiji, jer je, s jedne strane, EU značajan međunarodn­i faktor u Srbiji, s obzirom na investicij­e i sve ono što imamo od EU. S druge strane, Srbija ima izuzetno važnu saradnju sa Ruskom Federacijo­m, naročito oko energenata i na polju određenih istorijski­h kontakata koji se ne mogu nikada nipodaštav­ati. Kada sve to stavimo na sto pred sebe, potpuno je jasno da je Srbija zemlja u kojoj se određivanj­em na koju će se stranu ići ne može doneti dekretom. Kod nas se mora usmeravati na onu stranu na kojoj je za sve građane ove zemlje, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili političku pripadnost, bolje. I mislim da je upravo zbog toga ovaj sastav parlamenta, koji je većinski opredeljen za evropske integracij­e, uprkos izraženom postojanju evroskepti­ka koje imamo u našem Odboru, parlament koji treba da pokazuje dovoljnu širinu da može da iznese ovakvu raspravu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia