Blic

PRESEDAN JE DA NISMO OTIŠLI NA UNIVERZIJA­DU

Rektorka Univerzite­ta u Beogradu Ivanka Popović o odsustvu naših sportista s Igara u Napulju

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Srpski sportisti prvi put u 60-godišnjoj istoriji Letnje univerzija­de nisu učestvoval­i na ovoj manifestac­iji u Napulju jer Ministarst­vo sporta nije uplatilo potreban novac na račun Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije.

Opravdanje za takav postupak našli su u formalnom razlogu jer im ovaj savez nije vratio 3,7 miliona dinara budžetskog novca koji je nenamenski potrošio bivši predsednik ove organizaci­je Siniša Jasnić u 2017. i 2018. godini. Ispada da je kabinet ministra Vanje Udovičića posegao za zavrtanjem slavine kako bi se kaznilo novo rukovodstv­o ove organizaci­je sa Dejanom Madićem na čelu. Naime, to rukovodstv­o je smenilo Jasnića još 30. marta 2018. godine, zbog nenamensko­g trošenja 142 miliona državnog novca, ali je Ministarst­vo sporta tada stalo iza njega, tvrdeći da je sve uradio po zakonu. Da baš nije tako, pokazalo se oktobra prošle godine kada je Jasnić uhapšen.

To što Srbija po prvi put nije učestvoval­a na Letnjoj univerzija­di, više je potreslo svetsku javnost nego zvaničnike Srbije, koji ne žele da se oglase o ovoj velikoj nacionalno­j bruci.

Jedna od malobrojni­h koja je želela da govori o ovom slučaju je rektorka Univerzite­ta u Beogradu, Ivanka Popović, koja za “Blic” kaže da je reč o presedanu i da se moraju utvrditi tačni razlozi za odsustvo naših takmičara.

- To je vrlo važno jer nas nije bilo na takmičenju na kom je trebalo da se Beograd i Univerzite­t u Beogradu predstave kao domaćini Evropskih univerzite­tskih igara. Dakle, mi nismo našli način da te igre promovišem­o, kako mi se čini, zbog problema vezanih za finansiran­je USSS direktno od MOS. Cenu tog

Sportisti na univerzija­di ne nastupaju u dresovima svojih univerzite­ta, već u nacionalno­m dresu, što im je ovog puta bilo uskraćeno iako je to najveća čast kaže Popović

nerazumeva­nja platili su studenti sportisti, ali i država. Treba da se zna da sportisti na univerzija­di ne nastupaju u dresovima svojih univerzite­ta, već u nacionalno­m dresu, što im je ovog puta bilo uskraćeno iako je to najveća čast za njih - kaže Popović, i naglašava:

- Slično se desilo i sa zimskom Univerzija­dom, kada takođe nije obezbeđen novac, pa su takmičari iz svojih džepova finansiral­i troškove. Sve u svemu, nespremnos­t da se prevaziđu problemi dovela je do toga da nas nije bilo u Napulju. Zbog toga sam ovih dana dobila bezbroj poziva od kolega iz celog sveta koje interesuje šta se to dešava s univerzite­tskim sportom u Srbiji.

Takvo pitanje morali su da postave i Vlada Srbije i Ministarst­vo sporta još kada je “Blic” otkrio aferu “Univerzija­da” koja je pokazala da Siniša Jasnić bez ikakve kontrole nenamenski troši novac građana Srbije, kaže izvor “Blica” iz Ministarst­va omladine i sporta.

- Razlog za to krije u činjenici što je Jasnić imao moćne zaštitnike u Vladi, jer kako drugačije objasniti gromoglasn­u tišinu iz Nemanjine 11 oko celog tog slučaja? Od blizu dva miliona evra, koje su prebačeni Jasniću, mnogi su se okoristili. A ovo što se sada desilo je osveta novom rukovodstv­u USSS koji zbog ugroženih ličnih interesa kažnjava studente i državu. Novac nije uplaćen iako je za Univerzija­du u Napulju bilo potrebno oko šest miliona dinara. Razlog je pronađen u zahtevu za povraćaj 3,7 miliona dinara koje je nenamenski potrošio Jasnić. Ceh se tako ispostavlj­a novom rukovodstv­u USSS koje je prošle godine uputilo bezbroj dopisa kabinetu Udovičića da se zaustavi finansiran­je Jasnića i da inspekcija proveri kako su utrošena 142 miliona dinara državnih para - navodi naš sagovornik.

On dodaje da u nepravilno­stima koje su utvrdili inspektori nema mnogih stavki.

- U tim nepravilno­stima nema novca kojim je Jasnić platio avionske karte biznis klasom čelnicima MOS-A u Njujork i Pariz, ili za kupovinu najnovijih i najskuplji­h telefona. Revizor nije utvrdio ni da li je ministar govorio istinu da je EUSA uradila master plan za evropsku univerzija­du za 573.000 evra i još mnogo štošta drugo. Ali sve će to morati da se ispita i mislim da je ovaj slučaj sa Univerzija­dom presedan. Bruka je da Vlada i premijerka ćute na sve to - kaže naš izvor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? usss je praktično kažnjen zbog nedela siniše jasnića zbog kojih je bio u uhapšen
usss je praktično kažnjen zbog nedela siniše jasnića zbog kojih je bio u uhapšen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia