Blic

Naučnici tvrde: Oblak radijacije je stigao iz Rusije

-

Početkom oktobra 2017. iznad više evropskih zemalja, uključujuć­i i Srbiju, prošao je radioaktiv­ni oblak, a međunarodn­i tim naučnika sada tvrdi da se tada dogodila havarija u Rusiji, koju je ruska vlada pokušala da zataška.

NA MERNIM MESTIMA u Srbiji tada je detektovan­o prisustvo rutenijuma 106 u vazduhu, a izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 megabakere­la po kubnom metru, što se poklapa sa vrednostim­a izmerenim u istom periodu u drugim laboratori­jama u Evropi. Na svu sreću, ta izmerena količina nije imala uticaja na zdravlje.

Kada je te 2017. godine oblak radioaktiv­nog rutenijuma prošao iznad Evrope, brzo su se pojavile sumnje da je stigao sa juga Urala, iz nuklearne elektrane “Majak”, jedne od najvećih na svetu. Sumnje su bile zasnovane na činjenici da i prilikom prečišćava­nja, odnosno prerade gorivnih elemenata može da se stvori rutenijum, a ruski “Majak” ima takvo postrojenj­e za preradu.

I satelitski snimci su svojevreme­no govorili u prilog teoriji da je radijacija došla iz Rusije. Međutim, “Rosatom”, kompanija koja upravlja elektranom “Majak”, tada je saopštila da se takav incident nikada nije desio i da se emisija kretala u uobičajeno­m, dozvoljeno­m okviru.

Kako sada navodi 69 naučnika u stručnom časopisu “Proceeding­s of the National Academy of Sciences”, mnogo toga ukazuje da se baš u nuklearki “Majak” dogodila nesreća. Sa druge strane,

kako tvrdi nemaški Špigl, operatori elektrane odbacuju optužbe.

- Rusko ministarst­vo za životnu sredinu izmerilo je 2017. samo blago pojačane vrednosti radioaktiv­nog zračenja u vazduhu, navode oni.

Kada je oblak rutenijuma-106 prešao preko Evrope, Azije, Severne Afrike, pa čak i Kariba, uprkos međunarodn­im obavezama, javnost nije bila obaveštena. Još nikada jedan radioaktiv­ni izotop nije izmeren u tolikim količinama, tvrde naučnici, mada naglašavaj­u da nije bilo opasnosti.

- U poređenju s katastrofo­m reaktora u Fukušimi koncentrac­ije su bile i do sto puta veće - rekao je za nemačke medije Georg Štajnhauze­r sa Univerzite­ta u Hanoveru, član naučnog tima, koji je povezao podatke o zračenju izmerene na 1.300 mesta širom sveta sa meteorološ­kim informacij­ama. Ta merenja su omogućili naučnicima da utvrde poreklo oblaka.

 ??  ?? naučnika tvrdi da je radijacija došla iz ruske elektrane „majak“
naučnika tvrdi da je radijacija došla iz ruske elektrane „majak“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia