Blic

„TUKLI SU NAS I PLJAČKALI“

Hrvatska policija tuče i pljačka migrante, a zatim ih nasilno proteruje u Bosnu i Hercegovin­u, navodi se u reportaži koja je juče osvanula na naslovnici britanskog Bibi-sija.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Video-reportaža pod nazivom “Pretučeni i opljačkani - Kako hrvatska policija čuva svoje granice” počinje snimkom graničnog prelaza kod Maljevca između Hrvatske i Bosne.

Granicu pokušava da pređe hiljade migranata, ali mnogi od njih budu uhvaćeni i ilegalno proterani nazad u Bosnu. Usput pretrpe nasilje i

pljačkanje od strane hrvatske policije, navodi Bi-bi-si.

Svoja potresna svedočenja otkrili su mnogi migranti koji tvrde da nasilja nisu pošteđeni čak ni maloletnic­i.

- Tukli su me i tukli. Ja sam im rekao: Šta radite? Ja sam maloletan, nemojte me tući. Onda su me tukli još više - rekao je 17-godišnji Mustafa iz Egipta.

Gradonačel­nik Bihaća Suhret Fazlić kaže da je lično bio svedok proterivan­ja (pushbacka na engleskom) koje sprovodi hrvatska policija.

Nekoliko proterivan­ja zabeleženo je još zimus kada su aktivisti postavili kamere na puteve. Na jednom od snimaka vidi se kako policajac sa pištoljem u ruci ispraća migrante, među kojima su i žene i deca, izvan granice EU.

Jedan od policajaca je otkrio Bi-bi-siju da je lično izvršio tri proterivan­ja, ali da je komandu za to dobio od svog nadređenog, kome je to naređeno „s vrha“.

- To ide sve do vrha. Kasnije smo shvatili da je to pogrešno. Rečeno nam je da ih moramo uhvatiti pre nego što dođu do organizaci­ja za zaštitu ljudskih prava ili bilo kojeg mesta gde bi mogli tražiti azil rekao je.

Neki od migranata su tvrdili da su im policajci ukrali sav novac i uništili mobilne telefone.

Hrvatske vlasti ignorišu sporne snimke i dalje poriču proterivan­ja. Hrvatska predsednic­a Kolinda Grabar-kitarović je posetila pogranično područje i tom prilikom okrivila migrante za njihove povrede.

- Kad se neko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine i masnice i telesne povrede. Dakle, razmišljaj­te o tome kad čujete svakakve priče da su naši policajci brutalni - rekla je ona.

 ??  ?? Migranti su za BIBI-SI progovoril­i o zlostavlja­nju koje trpe i maloletnic­i od hrvatske policije
Migranti su za BIBI-SI progovoril­i o zlostavlja­nju koje trpe i maloletnic­i od hrvatske policije
 ??  ?? mnogo od migranata završilo je krvavih glava
mnogo od migranata završilo je krvavih glava
 ??  ?? neki migranti tvrde da im je policija uništila mobilne telefone
neki migranti tvrde da im je policija uništila mobilne telefone
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia