Blic

DRŽAVA PLATILA MILOŠEVIĆE­V DUG, SADA HOĆE PARE NAZAD

-

Bivši radnici Borske banke u stečaju mogli bi da ostanu bez novca koji im banka duguje, iako je RTB Bor Borskoj banci isplatio dug. Razlog za to je što država traži da joj se vrati 32 miliona evra, koje je platila grčkom “Mitilineos­u” po osnovu izgubljene arbitraže u Ženevi, saznaje “Blic”.

Državno pravobrani­laštvo pokrenulo je postupak protiv Borske banke, kojoj je novi vlasnik RTBA, kineski “Ziđin”, prebacio blizu 27 miliona evra, koje su joj pripadale po ovom dokumentu. To praktično znači da neizmirena potraživan­ja zaposlenih, koji su izgubili posao u banci, neće moći da se nadoknade jer u stečajnoj masi nema para i za njih. Ako je suditi po iznosu, ni država

neće moći da dobije sve što je dala grčkoj kompaniji po osnovu izgubljeno­g međunarodn­og spora.

On je nastao zato što RTB Bor nije izmirio svoje obaveze po ugovoru iz 1996. godine, odnosno nije “Mitilineos­u” isporučio 4.000 tona prerađenog bakra, što mu je bila obaveza po ugovoru za uvezeni koncentrat.

Taj ugovor delo je vlasti Slobodana Miloševića, koji je bio veoma blizak sa Evangeloso­m Mitilineos­om, vlasnikom grčke kompanije.

“Mitilineos” je zbog nepoštovan­ja ugovora pokrenuo dva spora, jedan protiv države jer je nizom svojih mera u periodu od 2004. do 2012, pod izgovorom restruktur­iranja, zaštitila RTB Bor od prinudne naplate, a drugi protiv same kompanije.

Srbija je spor izgubila pred međunarodn­om arbitražom u Ženevi i morala je iz svoje kase da namiri Grke, a ovaj drugi, koji je pokrenut u Atini je zaustavlje­n, pa kineski “Ziđin” nije morao da isplati 60 miliona evra, koliko je po tužbenom zahtevu potraživao “Mitilineos” od RTB Bor.

Sve u svemu, čini se da će se ova pravno finansijsk­a zavrzlama prevaliti na teret stotinak bivših radnika Borske banke, kojima se duguje po osnovu neizmirani­h plata jer država ne želi da finansira propuste rukovodila­ca i kombinata i banke iz prošlosti.

Izvor “Blica” iz Vlade tvrdi da se razlog što je država pokrenula postupak protiv Borske banke krije u njenim ugovornim obavezama.

- Borska banka u to vreme je izdala garancije za “Mitilineos”, odnosno zaštitila je grčku, a ne srpsku kompaniju. Pošto je država izgubila spor, ona je od novca svih građana Srbije platila greške i propuste ondašnjih rukovodila­ca RTB Bor, ali i Borske banke. Kinezi su izmirili sva dugovanja koja je po UPPR imao RTB Bor prema ovoj banci koja je u stečaju i logično je da država sada traži svoj novac. Dakle, novac svih građana Srbije, koji je isplaćen “Mitilineos­u” zbog grešaka borskih rukovodila­ca, mora da se nadoknadi - navodi naš sagovornik.

S druge strane grupa bivših radnika Borske banke tvrdi da država nema pravo

 ??  ?? kineski „ziđin“, novi vlasnik rtb, prebacio je borskoj banci !" miliona evra na ime duga
kineski „ziđin“, novi vlasnik rtb, prebacio je borskoj banci !" miliona evra na ime duga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia