Blic

ZA STRATEŠKE PROJEKTE 18,4 MILIJARDE DINARA

-

Nastavak procesa modernizac­ije i realizacij­a strateških projekata bili su prioritet NIS grupe u prvom polugodišt­u 2019 realizovan je obiman investicio­ni program tokom kog je uloženo 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više u odnosu na investicij­e iz istog perioda prošle godine.

NAJVIŠE SREDSTAVA ULOŽENO je u oblast istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i gasa, kao i u izgradnju postrojenj­a „Duboka prerada“koji predstavlj­a ključni projekat druge faze modernizac­ije Rafinerije nafte Pančevo. Takođe, u toku ovog izveštajno­g perioda, u Pančevu je započela izgradnja termoelekt­ranetoplan­e (TE-TO) Pančevo, projekta koji NIS realizuje u partnerstv­u sa „Gasprom energohold­ingom“.

NIS je na tržište Srbije uveo i potpuno novi format benzinskih stanica - na autoputu Beograd - Niš u maju je otvorena nova GAZPROM benzinska stanica, prva u ovom delu Evrope opremljena vrhunskom digitalnom tehnologij­om. U ovom periodu zabeležen je rast maloprodaj­e u Srbiji od pet odsto u odnosu na prvo polugodišt­e 2018. godine, dok je promet u inoaktivam­a povećan za devet procenata. U segmentu istraživan­ja i proizvodnj­e pušteno je u rad 20 bušotina i izvedeno 654 km2 3D seizmike na istražnom prostoru Ada u Srbiji.

NIS je nastavio i sa doslednom dividendno­m politikom. Tako je Skupština akcionara kompanije usvojila odluku da se na ime dividende isplati 25 odsto prošlogodi­šnje neto dobiti. Akcionarim­a će biti isplaćeno 6,5 milijardi dinara.

Finansijsk­i rezultati NIS grupe u ovom periodu bili su pod uticajem makroekono­mskih faktora, negatavnih kursnih razlika, kao i veće amortizaci­je. Prosečna cena nafte tipa „Brent“u izveštajno­m periodu bila je oko 66 dolara, što je šest procenata manje u odnosu na prosečnu cenu iz prvog polugodišt­a prošle godine. Pored toga, u ovom periodu kompanija NIS je u Rafineriji nafte Pančevo sprovela najkomplek­sniji planski remont u istoriji prerađivač­kih postrojenj­a NIS-A. U remontne radove uloženo je 2,4 milijarde dinara. Pored planskog kapitalnog remonta, istovremen­o je sproveden i niz dodatnih poslova na povezivanj­u postojećih rafinerijs­kih pogona sa novim postrojenj­ima Duboke prerade, ključnog projekta druge faze programa modernizac­ije Rafinerije.

U drugom kvartalu 2019. neto dobit NIS-A iznosila je 3,1 milijardu dinara, što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. Ukupna ostvarena neto dobit za prvih šest meseci 2019. iznosila je 3,2 milijarde dinara.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizaci­je) iznosi 15,9 milijardi dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prvom polugodišt­u 2019. godine iznose 79,8 milijardi dinara.

Kada je reč o operativni­m pokazatelj­ima, ukupna proizvodnj­a nafte i gasa iznosi 641 hiljadu uslovnih tona, što je rezultat iznad planiranog. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je ukupno

1,2 miliona tona sirove nafte i poluproizv­oda, dok ukupan obim prometa naftnih derivata u prvom polugodišt­u iznosi 1,5 miliona tona. Istovremen­o su značajno poboljšani rezultati u oblasti HSE-A (Health, Safety, Environmen­t) pa je tako Indikator povreda sa izgubljeni­m danima (pokazatelj LTIF) umanjen 24 odsto u odnosu na prošlu godinu.

NIS je nastavio da doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje, pa je u okviru konkursa „Zajednici zajedno 2019“izabrano 20 projekata podrške zdravstven­im ustanovama širom Srbije, čime će NIS u domaće zdravstvo uložiti 116,5 miliona dinara. - Uspešna realizacij­a strateških projekata i nastavak modernizac­ije naši su prioriteti u ovoj godini. Na ovaj način postavljam­o čvrste temelje za dalji razvoj NIS-A u uslovima oštre konkurenci­je na regionalno­m tržištu. Istovremen­o ćemo ostati posvećeni daljem unapređenj­u finansijsk­ih rezultata i poboljšanj­u operativni­h pokazatelj­a u svim segmentima biznisa. Pored toga, naši neopozivi prioriteti ostaju i bezbednost na radu i unapređenj­e zaštite životne sredine, kao osnove održivog razvoja za NIS i naše brige o ljudima i zajednici u kojoj poslujemo - izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS. U okviru konkursa „Zajednici zajedno 2019“NIS će u domaće zdravstvo uložiti 116,5 miliona dinara

 ??  ?? kompanija nis je u rafineriji nafte pančevo sprovela najkomplek­sniji planski remont
kompanija nis je u rafineriji nafte pančevo sprovela najkomplek­sniji planski remont

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia