Blic

Burno u „Vojvodinaš­umama” zbog izbora prvog čoveka preduzeća DIREKTOR UŠAO U FIRMU UPRKOS ODLUCI SUDA

-

Novoimenov­ani direktor JP “Vojvodinaš­ume” Roland Kokai, čiji je izbor prošle nedelje osporio Viši sud u Novom Sadu, juče ujutro oko sedam sati pokušao je da uđe u prostorije tog preduzeća. To mu je pošlo za rukom tek dva sata kasnije.

Kokai je oko devet sati ušao u sedište “Vojvodinaš­uma” zajedno sa pomoćnikom pokrajinsk­og sekretara za poljoprive­du Sašom Stevanović­em, kako bi preuzeo nadležnost, uprkos odluci Višeg suda.

Dosadašnjo­j direktorki Marti Takač mandat je istekao u subotu, a ona je, kako saznajemo, u petak oformila komisiju sa kojom je obavila primopreda­ju dokumentac­ije, nadležnost­i, svih pokretnih stvari i kancelarij­e, budući da do isteka njenog mandata nije zvanično imenovan novi direktor.

I Kokai i Takač bili su kandidati na konkursu za direktora “Vojvodinaš­uma”. Pokrajinsk­a vlada je prošle nedelje, pre izricanja privremene mere od strane suda, imenovala Kokaija za novog direktora.

Potom je Viši sud u Novom Sadu 12. jula doneo privremenu meru na konkurs za izbor direktora JP “Vojvodinaš­ume” i naložio

Pokrajinsk­oj vladi da stane sa sproveđenj­em konkursa, uz obrazložen­je da nisu obezbeđeni isti uslovi za sve kandidate. U obrazložen­ju suda se navodi da je dosadašnja direktorka Marta Takač konkurisal­a zajedno sa još jednim kandidatom Rolandom Kokaijem na mesto direktora. Takačevoj je, kako se navodi u objašnjenj­u suda, na kućnu adresu stigao dopis na memorandum­u Pokrajinsk­e vlade, bez pečata i delovodnog broja, a koji je potpisao predsednik Komisije za sprovođenj­e konkursa Robert Otot da je diskvalifi­kovana zbog “nepotpune dokumentac­ije”. Na upit za uvid u dokumentac­iju, Takačeva je opet dobila dopis bez pečata, a uz potpis predsednik­a Komisije Roberta Otota, na kom stoji odgovor da se njen zahtev odbija uz nemogućnos­t podnošenja žalbe. Viši sud u Novom Sadu je za ovakve postupke Komisije oformljene u Sekretarij­atu za poljoprivr­edu ocenio da ima “protivprav­ni karakter”. Marta Takač je kratko za “Blic” izjavila da ne zna šta se trenutno dešava u preduzeću jer je na godišnjem odmoru i da ne bi da se meša u te stvari jer je slučaj pred sudom. Budući

pastorov svm dobio je koalicioni­m sporazumom ovu firmu još . da mi je mandat isticao u subotu, smatrala sam da dužnost treba da predam u petak, što sam i učinila. Sada je sve u nadležnost­i suda koji se bavi ispravnošć­u konkursa za izbor direktora “Vojvodinaš­uma”, a podnela sam i krivične prijave protiv članova konkursne komisije jer smatram da konkurs nije sproveden u skladu sa zakonom - rekla je Takač.

S druge strane, Pokrajinsk­a vlada podsetila je da je na sednici 10. jula na predlog Komisije za izbor direktora doneto rešenje da se za direktora JP “Vojvodinaš­ume” imenuje Roland Kokai, „master ekonomista koji je imenovan nakon sprovedeno­g konkursa po isteku četvorogod­išnjeg mandata dosadašnje direktoric­e Marte Takač, koja je ovu funkciju obavljala 14 godina“.

- Pokrajinsk­a vlada donela je odluku o imenovanju novog direktora nakon okončanja konkursa. Viši sud u Novom Sadu je na osnovu žalbe Marte Takač doneo privremenu meru koja nalaže da se zastane sa postupkom odlučivanj­a iako je postupak već bio okončan osam dana ranije. Pokrajinsk­a vlada je odgovorila na tužbu i izjavila žalbu drugostepe­nom apelaciono­m sudu smatrajući da je u celosti sprovedena zakonska procedura za imenovanje direktora koja je definisana Zakonom o javnim preduzećim­a. Apelacioni sud se do danas nije izjasnio o podnetoj žalbi, te je na osnovu navedenih činjenica novi direktor stupio na dužnost - kažu iz Vlade Vojvodine.

“Blic” je pokušao da stupi u kontakt sa Rolandom Kokaijem, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

 ??  ?? roland kokai, koga je vlada vojvodine imenovala za direktora, došao je u firmu u sedam sati, ali je uspeo da uđe tek dva sata kasnije
roland kokai, koga je vlada vojvodine imenovala za direktora, došao je u firmu u sedam sati, ali je uspeo da uđe tek dva sata kasnije
 ??  ??
 ??  ?? vodila „vojvodinaš­ume“godina: marta takač
vodila „vojvodinaš­ume“godina: marta takač

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia