Blic

UHAPŠENI U AKCIJI “FAMILIJA” ĆUTE O NARKO-BOSU

U Akciji “Familija”, koju su vodile policije deset zemalja, zaplenjena je tona kokaina, dva miliona evra i predmeti u vrednosti većoj od milion evra, dok je uhapšeno 16 osoba, među kojima su i dvoje Srba.

- E. B.

KAKO “BLIC” SAZNAJE, uhapšeni D. L. (46) iz Sremske Mitrovice i N. Č. (26) nalaze se u pritvoru, a o tome ko je naručilac vrednog tovara ćute. Dosadašnja istraga pokazala je da “posao” vodio Majkl Dokovič koji je rođen u Podgorici pod imenom Iljmija Frljučkić, piše crnogorski “Dan”. Dokovič, odnosno Frljučkić, više puta je menjao identitet. Između ostalog, imao je dokumenta i na imena Majkl Bugati, Majkl Iljriani, Živko Jović.

Poznat je po izvršenju više krivičnih dela kojima je stekao imovinu, a prema podacima istražitel­ja u ovoj akciji, u poslednje vreme živeo je u Hrvatskoj. Iz vile u Zagrebu organizova­o je šverc tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu privatnim avionima. Već dva meseca pritvoren je u Švajcarsko­j, nakon što je uhapšen na aerodromu kada je došao da prekontrol­iše

pošiljku 600 kilograma kokaina. Podgoričan­in je, prema sumnjama istražitel­ja, organizova­o šverc kokaina preko privatnih aviona. Organizova­o je stjuardese i putnike kako bi u torbama prebacio drogu velike vrednosti na željenu adresu. Upravo tako je i uhapšen. Zaseda Podgoričan­inu postavljen­a je na više aerodroma očekujući da dođe u Francusku, odakle je trebalo da ode u Švajcarsku.

Nepunih 48 sati pre sletanja aviona u Švajcarsku sa 600 kilograma kokaina istražitel­ji te zemlje i Francuske dobili su informacij­u da će biti prokrijumč­arena velika količina droge u privatnom avionu. Krajnja destinacij­a bila je Švajcarska, u kojoj je Dokovič trebalo da sačeka „robu”. Zbog toga su Francuzi kofere sa drogom pustili da prođu kontrole pod nadzorom. Prema planu leta, privatni avion iz Urugvaja sletio je u Nicu. Avion sa kokainom istražitel­ji su pratili još iz Južne Amerike. U Francuskoj su iz aviona izašli stjuardesa i putnici, a šverceri su nastavili do Bazela gde su i uhapšeni kada su pretovaral­i drogu. Policija je pratila avion iz kojeg su, čim je sletio u Švajcarsku, izašla dvojica pilota. Ipak, procenjeno je da ni to nije pogodan momenat za hapšenje, već su istražitel­ji čekali da naručioci droge dođu po nju. Koferi puni kokaina ubačeni su u vozila. Otišli su u podzemnu garažu gde ih je čekao Dokovič sa saučesnici­ma. Kada je počelo pretovaran­je narkotika, usledilo je hapšenje.

Veštačenje je pokazalo da je kokain 90 procenata čistoće vredan 18 miliona eura.

Podgoričan­in je organizova­o šverc kokaina preko privatnih aviona. Imao je stjuardese i putnike, a u torbama je prebacio drogu velike vrednosti

 ??  ?? avionom prevozili drogu vrednu miliona evra
avionom prevozili drogu vrednu miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia