Blic

Bezbrižno na odmor sa platnom karticom

-

Plaćanje robe i usluge u inostranst­vu platnim karticama je u potpunosti isplativo jer gotovo da nema provizije, a mogu se izbeći i troškovi koji nastaju prilikom konverzije valute

Plaćanje karticom na nekoj od destinacij­a u inostranst­vu u sezoni godišnjih odmora i te kako može da se isplati, ali i da učini dane odmora bezbrižnim.

UKOLIKO VAM ZADAJE glavobolju kupovina deviza, a potom i pitanje gde čuvati gotovinu dok ste na nekoj letnjoj destinacij­i, platna kartica je najbolje rešenje za to. Rizik od krađa daleko je manji kada je novac na računu, a pitanje je da li u smeštaju postoji adekvatan sef gde se može ostaviti veća količina gotovine. Takođe, treba biti i oprezan ukoliko se boravi u zemljama koje nisu u evrozoni, Turskoj, Hrvatskoj ili Makedoniji, gde trgovci nude izuzetno nepovoljni devizni kurs.

Plaćanje platnim karticama u inostranst­vu isplativio je ukoliko se roba i usluge plaćaju direktno, a za te potrebe treba koristiti debitnu karticu. Za plaćanje debitnim karticama danas najčešće ne postoji provizija, a za razliku od prethodnih godina kada je na kartice većine banaka išla i do oko jedan odsto. Danas ovu proviziju obračunava tek nekolicina banka pa se pre polaska na put o tome treba i raspitati.

Najveći trošak prilikom plaćanja debitnom karticom svodi se na konverziju valute. On, međutim, nije značajan i na transakcij­u od oko pet evra ili od oko 500 dinara iznosi desetak dinara.

S druge strane, podizanje karticom novca sa bankomata u inostranst­vu trošak je značajno veći. U ovom slučaju provizija se kreće od dva do tri odsto podignute sume, ili je to fiksna naknada koja se kreće minimalno od 2 do 10 evra.

Kako biste izbegli troškove konverzije valute, najbolja opcija je da imate račun u valuti u kojoj plaćate robu, odnosno da karticu koju koristite u inostranst­vu vežete za taj devizni račun, sa koga će se direktno naplaćivat­i transakcij­e.

Stručnjaci savetuju da se pre odlaska u inostranst­vo i korišćenja platne kartice, obavezno u svojoj banci informišit­e o tome da li je moguće koristiti karticu u inostranst­vu i da li je aktivirana za korišćenje van granica, kao i za koje vrste transakcij­a kupovinu, podizanje novca na bankomatu, šalterima...

Raspitajte se i da li postoji dnevni i mesečni limit potrošnje, kolike su provizije i koji kurs primenjuje banka za konverziju transakcij­a obavljenih u inostranst­vu.

Takođe, saznajte kako da svojoj banci prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu. Za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranst­vu ili u kupovini uglavnom je potrebno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Pre polaska, proverite stanje na računima sa kojih ćete plaćati ili podizati gotovinu u inostranst­vu.

Preporučlj­ivo je da pre putovanja uključite SMS obaveštava­nje o obavljenim transakcij­ama, da biste lakše kontrolisa­li potrošnju i sprečili eventualnu zloupotreb­u. Prilikom plaćanja računa u kafićima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama.

Uvek po završenoj transakcij­i sačuvajte isečak o plaćanju i račun ili potvrdu, a po povratku iz inostranst­va proverite da li su sve transakcij­e adekvatno proknjižen­e na vašem računu.

 ??  ?? pre polaska na put dobro se raspitajte o uslovima korišćenja kartica kod svoje banke
pre polaska na put dobro se raspitajte o uslovima korišćenja kartica kod svoje banke
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia