Blic

Kuda, Popoviću?

- MILAN GRUJIĆ šef deska

Nenadu Popoviću treba pokazati geografsku kartu. Na njoj sve piše. Jasno. Srbija se nalazi u centru Evrope, geografski; politički, okružena je državama članicama Evropske unije ili zemljama u kojima se njihovo buduće članstvo uopšte ne postavlja kao pitanje.

„Jasno je da evropskih integracij­a više nema”, a „srpski politički brod treba okretati polako i mudro, bez potresa, u drugom pravcu”, rekao je pre nekoliko dana ministar Popović. Prva konstataci­ja prosto nije tačna. Evropske integracij­e ne podrazumev­aju samo trenutak prijema jedne zemlje, već i procese približava­nja i pregovaran­ja sa EU, tokom kojih ona insistira na ispunjavan­ju njenih standarda. A upravo su ti standardi ono čemu i Srbija teži - demokratij­a, slobodna ekonomija, socijalna i zaštita ljudskih i manjinskih prava. To što je predsednik Francuske rekao da u članstvo ne treba primati nikoga dok se sama Unija ne reformiše, odnosno ne poveća nivo efikasnost­i svojih institucij­a, svakako ne znači prekid evropskih integracij­a. Ni za nas, ni za ostale na Zapadnom Balkanu, kojima je EU jedini pravac.

Ovde dolazimo do druge stvari, odnosno mišljenja ministra da srpski politički brod treba okrenuti u drugom pravcu. U kom pravcu, Popoviću? Ka Rusiji? Znači, nećemo sa državama koje nas skroz okružuju, nego sa Rusijom udaljenom hiljadama kilometara. Kako, ministre? Pa migove i oklopnjake smo dopremili iz Rusije tek kad su se zemlje NATO smilovale, pa nas pustile.

Nenad Popović, dakle, nije za članstvo Srbije u Uniji. Legitimno. Ministrov problem je što Vlada Srbije jeste, pa je njegova ostavka jedini pošteni izlaz iz ove situacije. Ali što bi on to radio, zar mu nije bolje da sačeka da ga izbace i od njega naprave heroja za dobar deo Srbije...

Ali ima još jedna stvar, važnija od mišljenja ministra. Srbija ima pravo na članstvo u Evropskoj uniji baš kao što to pravo ima bilo koja druga evropska zemlja. I to pravo nam ne mogu uskratiti ni nove ni stare članice Unije. Pogledajte geografsku kartu.

Članstvo u EU Srbiji ne mogu uskratiti ni ministar Popović, niti bilo koja država EU. Dovoljan je pogled na geografsku kartu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia