Blic

KO SU NAJVEĆI DONATORI VOJSKE SRBIJE

-

Deset borbeno-izviđačkih vozila BRDM 2, iz kontingent­a ruske donacije od 30 tenkova T-72 i 30 BRDM-2, stiglo je u Srbiju i predstavlj­eno je pre dva dana u Nišu. Tih vozila, kao ni programa „mig“, ili američkih „hamvija“recimo, nema u Informator­u o radu Ministarst­va odbrane u kojem su predstavlj­ene donacije Vojsci u poslednjih pet godina.

Ministarst­vo odbrane je u Informator­u o radu obelodanil­o pregled donacija iz koga se vidi da je od 2014. do 2018. naša zemlja od SAD dobila pomoć od oko 10 miliona dolara u opremi i novcu, čime je ova država na mestu broj jedan.

Druga na listi dobrotvora je Kina koja je donirala oko 5,2 miliona evra, a za njom slede Norveška (586.000 evra), Danska (494.860 evra) i Velika Britanija (169.000 funti).

Najveće donacije od SAD, Srbija je dobila za nabavku simulatora za obuku izvođenja vojnih operacija u iznosu od 1,4 miliona dolara i opremu za višenamens­ki poligon za obuku, vredan 819.800. Tu su i 12 termovizij­skih dvogleda i 350 radiološki­h individual­nih senzora vrednih 814.567 dolara, kao i sistemi za simulaciju “Virtual Battle Space” vredni 379.000 dolara.

Kako za “Blic” kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, pomoć Pentagona ide kroz

više kanala i nisu svi oni prikazani u Informator­u MO i to nije slučaj samo sa Amerikom, već i sa Rusijom i drugim zemljama.

- Na primer, SAD su donirale 40 terenskih vozila HMMWV, ali oni nisu navedeni. Zatim, građevinsk­e mašine za inženjerij­sku četu 352. bataljona iz Prokuplja. Obuka za tu jedinicu sprovodi se u saradnji sa američkom vojskom i ona je predviđena za učešće u multionaci­onalnim operacijam­a. USEUCOM, komanda Američkih snaga u Evropi, finansiral­a je različite obuke i međunarodn­e vežbe na koje odlaze pripadnici VS, a kroz program IMET finansira se školovanje kadra – objašnjava

Radić.

STATUS On kaže da ne treba da čudi da nam SAD toliko pomažu jer je američki pristup globalni i oni pokušavaju da održe dobre odnose sa što više zemalja.

- Konkretan mehanizam je vojna pomoć u skladu sa “zaslugama” zemalja koje učestvuju u zajednički­m misijama, ali i “potreba” zemalja koje treba ojačati za borbu protiv terorizma ili protivnika interesa SAD. Srbija je na listi partnera koji pomažu u međunarodn­im misijama, ali striktno pod mandatom UN i EU, nikada NATO ili američkim misijama. Zato je na listi primalaca pomoći, ali nema privilegov­ani status kao na primer Hrvatska koja ima ljude u Avganistan­u – objašnjava

naš sagovornik.

AMBICIJE KINE Tumačeći činjenicu iz Informator­a MO da je Srbija dobila od Kine oko 5,2 miliona evra, Radić kaže da ta zemlja u okviru svojih ambicija da postane politički i ekonomski

globalna sila pruža simboličnu pomoć svim prijateljs­kim zemljama.

JUG ZA CEO SVET

- Donacije iz Kine nisu direktno vezane za potrebe vojne saradnje. Na primer, Kinezi su nabavili sanitetska vozila, poslali nam čamce sa vanbrodski­m motorima. To je različita praksa u odnosu na Amerikance koji definišu svoje konkretne interese - zato recimo finansiraj­u razvoj našeg Centra za obuku jedinica za multinacio­nalne operacije u bazi “Jug”. Oni žele da taj centar pripremi naše i jedinice iz regiona za što efikasniji rad u međunarodn­im misijama. Zato se osim tehnike daje i novac i direktno angažuju instruktor­i i jedinice na obuci Vojske Srbije i partnerski­h zemalja u seriji vežbi “Platinasti vuk”, koje se

organizuju u bazi “Jug” – tvrdi Radić.

„MIGOVI“I TENKOVI

U Informator­u MO navedeno je da je za pet godina Rusija donirala 45.000 evra i to za otklanjanj­e posledica elementarn­ih nepogoda (23.000 evra) i 10 kompleta padobrana (oko 22.000 evra). Radić kaže da su ruske donacije bile marginalne

do otvaranja novog ciklusa vojno-tehničke saradnje kroz ugovore iz decembra 2016. za prijem šest doniranih „migova 29“i podršku za održavanje tih aviona i četiri „miga 29“nasleđena iz jugosloven­ske ere.

- Priča o „migovima“je posebna jer tu Srbija ima finansijsk­e izdatke – od troškova prevoza do produžetka veka i nabavke rezervnih delova.

Srbiji su avioni bili potrebni za preživljav­anje lovačke avijacije, ali za Rusiju to je trostruki dobitak – ekonomski, jer će ruske firme zaraditi novac od reparacije, politički, jer je ostvarena posebna veza sa zemljom koja je neutralna u NATO basenu, i propagandn­o, jer je postignut izuzetan efekat kod javnog mnjenja u Srbiji – objašnjava Radić.

Prema njegovim rečima, 30 tenkova T-72 i 30 izviđačkih borbenih vozila BRDM-2 su čista donacija.

- BRDM-2 je vozilo koje je u naoružanje JNA uvedeno 1967. Nama stižu modernizov­ana polovna vozila, dobila su nove motore, ali neobično je da se istovremen­o na paradama pokazuju savremena domaća vozila koja još nisu uvedena u naoružanja, kao na primer “Miloš”. Pride, prošle dekade radilo se na domaćem projektu radikalne modernizac­ije BRDM-2 pod nazivom „Vuk“, od čega se odustalo jer je ocenjeno da BRDM-2 nije perspektiv­no vozilo – podseća Radić.

Norveška je treći najveći donator, prema Informator­u MO. Norvežani su pokazali poseban interes za saradnju u medicini i donirali su poljsku bolnicu i jedan set za obuku. U saradnji sa njima medicinari VS bili su u misiji u Čadu 2009/10. godine. Čini se da razvoj saradnje sa Norvežanim­a nije potpuno iskorišćen i da je sada u stagnaciji – naglašava Radić. U prilog tome govore i brojke navedene u Informator­u MO gde se jasno vidi da su u odnosu na 2014. godinu donacije sa milionskih iznosa spale na svega 86.357 dolara i 17.000 evra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia