Blic

OPOZICIJA I VLAST TRI SATA IZA ZATVORENIH VRATA

Okrugli sto u organizaci­ji Fonda za otvoreno društvo

- MARKO TAŠKOVIĆ IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Prvi susret predstavni­ka vlasti i opozicije nakon višegodišn­je pauze protekao je u razgovoru o izbornim uslovima, a na momente je, kako saznaje “Blic”, dolazilo i do žestokih okršaja dve strane.

Uorganizac­iji Fonda za otvoreno društvo na Fakultetu političkih nauka juče je, posle sedam godina, došlo do razgovora vlasti i dela opozicije. Kako saznajemo, iz vladajuće SNS na sastanku su bili potpresedn­ici Nebojša Stefanović i Vladimir Orlić, poslanik Vladimir Đukanović i šefica info službe Vladanka Malović. S druge strane, opoziciju su predstavlj­ali lider SSP Dragan Đilas, potpresedn­ica SSP Marinika Tepić, prvi potpresedn­ik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik DS Zoran Lutovac. Na skupu su bili i predstavni­ci nevladinog sektora Milan Antonijevi­ć, Bojan Klačar iz Cesida i Sonja Liht iz Beogradsko­g fonda za političku izuzetnost. Svako od učesnika imao je na početku kratko obraćanje. U jednom trenutku, dok je govorio Aleksić, bilo je i varnica.

- Aleksić je govorio o medijskoj torturi, o tome kako mediji nisu slobodni. U tom

trenutku, predstavni­ci SNS su tražili da Aleksić navede konkretan primer. Vladimir Đukanović je pitao kakva je bila TV Trstenik dok se on pitao - priča izvor “Blica” koji je bio na sastanku. Tada je reagovao lider SSP Dragan Đilas koji je povišenim tonom branio Aleksića, što je izazvalo žustru reakciju Đukanovića i šefice info službe SNS Vladanke Malović.

- Ko si ti da pričaš o medijima, tajkunu, sve si medije pokupovao - govorila je Malovićeva, kaže izvor “Blica”. Ideja je, kako naši sagovornic­i kažu, bila da sastanak prođe bez prisustva medija, ali se kamera jedne televizije, suprotno dogovoru, pojavila.

- Možda je ovo pomak u smislu da su vlast i opozicija seli za isti sto, ali ne može biti reči ni o kakvom dijalogu, jer nije bilo želje ni jedne ni druge strane za tim - navodi naš sagovornik.

U planu je da se održe još četiri sastanka na kojima bi se govorilo o izbornim uslovima. Pojedinci su smatrali da treba sačekati septembar, dok je bilo i onih, poput Nebojše Zelenovića, koji su smatrali da novi susret treba organizova­ti što pre.

- Đukanović je rekao da, što se njega tiče, on može svaki dan da se viđa s opoziciona­rima, ali je to nazvao “čempres divanom”. Rekao je i da, ako žele dijalog, moraju da dođu u Skupštinu, jer je tim pričama mesto tamo kaže naš sagovornik.

Nakon sastanka, niko od učesnika nije govorio za medije - Savez za Srbiju oglasio se saopštenje­m u kom je naveo da vlast i opozicija nisu bili na „pregovorim­a“.

Na licu mesta, prvi sa fakulteta izašli su Malovićeva i Orlić, koji su samo prošli pored novinara. Slično je učinio i Đilas, koji se na pitanje “kako ste zadovoljni sastankom” samo nasmejao i dodao:

NA PRIMEDBE OPOZICIJE O IZBORNIM USLOVIMA, IZ VLASTI SU ODGOVORILI DA SE TA PITANJA REŠAVAJU U SKUPŠTINI

“Dogovor je da ne dajemo izjave za medije“. Aleksić iz Narodne stranke, takođe, nije želeo ništa konkretnij­e da komentariš­e. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijevi­ć izrazio je zadovoljst­vo sastankom.

- Ovde nema ničeg spornog i veoma je dobro da se dijalog na ovaj način otvara u Srbiji, sa relevantni­m akterima. Dijalog je protekao u konstrukti­vnoj atmosferi. FPN i Fond za otvoreno društvo se dugo godina bave izbornim uslovima, imaju dovoljno legitimite­ta da organizuju ovakav okrugli sto - naglasio je Antonijevi­ć.

 ??  ??
 ??  ?? đilas odbio da odgovori na pitanja okupljenih novinara
đilas odbio da odgovori na pitanja okupljenih novinara
 ??  ?? atmosfera na okruglom stolu bila na momente uzavrela
atmosfera na okruglom stolu bila na momente uzavrela
 ??  ?? medijima pristup nije bio dozvoljen
medijima pristup nije bio dozvoljen
 ??  ??
 ??  ?? opozicija je imala primedbe na medijske slobode
opozicija je imala primedbe na medijske slobode

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia