Blic

FBI i MI5 još 2016. izražavali zabrinutos­t zbog „čudnih situacija“PREPISKE ŠPIJUNA O TRAMPU, RUSIMA I BREGZITU

-

Najviši zvaničnici britanskog MI5 i američkog FBI u prepiskama 2016. izrazili su zabrinutos­t zbog umešanosti Rusije u izborni proces u SAD i glasanja o Bregzitu.

Tekstualne poruke između Endrua Makejba, tadašnjeg zamenika direktora FBI, i Džeremija Fleminga, njegovog tadašnjeg kolege iz MI5 (sada na čelu GCHQ, britanskog Državnog komunikaci­onog štaba), otkrivaju njihovo obostrano iznenađenj­e rezultatom referendum­a o Bregzitu.

Pre tog referendum­a, Rusija je posmatrana kao zemlja koja će pokušati da utiče na izbore u zapadnim zemljama i upravo rezultat glasanja za pojedine FBI zvaničnike definitiva­n je dokaz da je u tome uspela, piše „Gardijan“.

U jednoj prepisci u avgustu 2016. godine Fleming je napisao da su se pripadnici FBI i MI5 „sastali u vezi sa našom čudnom situacijom“, što je, navodi britanski list, skrivena referenca na diskusije o ruskim aktivnosti­ma.

Navodi se i da su poruke bile „retke i zagonetne“, da ne sadrže konkretne ili osetljive materijale, ali da naglašavaj­u osetljivo pitanje u SAD - uloga stranih obaveštajn­ih službi u odluci FBI da pokrene istragu o Trampovoj kampanji.

U pisanoj poruci o sastanku u avgustu 2016. godine, Fleming je govorio o Piteru Štrzoku, visokom funkcioner­u FBI-JA, koji je u to vreme doputovao u London na sastanak sa australijs­kim diplomatom Aleksandro­m Dovnerom. On je pristao da razgovara sa FBI o Džordžu Papadopulo­su, nekadašnje­m savetniku Donalda Trampa, koji mu je rekao da je Rusija imala kompromitu­jući materijal o Hilari Klinton.

Kada je Borisu Džonsonu, u to vreme ministru spoljnih poslova Velike Britanije, postavljen­o pitanje da li je Rusija igrala bilo kakvu ulogu u referendum­u o Bregzitu, on je rekao poslanicim­a u komitetu da „nije video nikakve dokaze za tako nešto“i da, koliko zna, „Rusija nije imala nikakvu ulogu u Bregzitu“, iako su britanske službe i tada sumnjale na takvu mogućnost.

Ova otkrića dolaze u vreme

kada britanski istražitel­ji istražuju kako je finansiran­a pro-bregzit kampanja i da li je možda bilo ilegalnih stranih donacija.

Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) trenutno istražuje Arona Banksa, jednog od donatora te struje, za kojeg se sumnja da nije zaista bio izvor osam miliona funti koliko je dao kampanji za napuštanje EU. Banks je rekao da „nema ruskog novca“iza osam miliona koje je donirao.

„Gardijan“je i 2017. godine objavio da je britanska špijunska agencija odigrala ključnu ulogu u upozoravan­ju kolega u Vašingtonu o kontaktima između pripadnika tima Trampove kampanje i ruskih obaveštajn­ih operativac­a. Tada je objavljeno da je GCHQ još krajem 2015. postala svesna „sumnjivih interakcij­a“između ličnosti povezanih sa Trampom i poznatih ruskih agenata ili onih za koje sumnja da to jesu. Ova informacij­e su razmenjene sa SAD kao deo rutinske razmene informacij­a, rečeno je tada.

Štrzok, Makejb i skoro svaki viši zvaničnik FBI koji je bio uključen u početnu istragu o vezama Trampove kampanje sa Rusijom napustio je FBI u međuvremen­u.

 ??  ?? britanci su još . znali za kontakte trampovog tima i rusa
britanci su još . znali za kontakte trampovog tima i rusa
 ??  ?? NOVAC U TOKU JE ISTRAGA DA LI JE RUSKI ZA IZLAZAK IZ EU KORIŠĆEN U KAMPANJI
NOVAC U TOKU JE ISTRAGA DA LI JE RUSKI ZA IZLAZAK IZ EU KORIŠĆEN U KAMPANJI
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia