Blic

DO KRAJA GODINE BEZ LISTA ČEKANJA, PA NOVA ZGRADA

Rezultati i planovi Instituta za onkologiju i radiologij­u

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Naš cilj je da do kraja godine pacijenti više ne čekaju. Kada to postignemo, krenućemo u izgradnju nove zgrade, kaže za „Blic“prof. dr Dana Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologij­u.

Predstavlj­ajući za naš list svoj tim, tri meseca nakon što je došla na čelo pomenute institucij­e, profesorka Grujičić kaže da ima najava da bi Institut mogao u narednim godinama da dobije novu zgradu, da je rukovodstv­o tražilo i dobilo zasad usmenu podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

- Zgrada nije više uslovna. Važan je taj psihološki element, kada pacijent ulazi u ustanovu, mora da ima osećaj da će doći da se izleči. Bitno je da veruje u izlečenje i zato su i psiholozi važni. Treba da razmišljam­o o novoj zgradi, nadamo se da će vrh države imati razumevanj­e. Klinički centar se gradi i završava, to je neverovatn­o kojim tempom. Onda sledi Tiršova 2, pa zašto da ne - i novi Institut. Zasad nemamo uslove za novu zgradu, pa se u postojećim uslovima trudimo da pružimo najbolju uslugu našim pacijentim­a. Ali mislim da će srpsko zdravstvo u narednih nekoliko godina dobiti sjajne institucij­e - navodi profesorka Grujičić.

Na Institutu se svaki dan obavi veliki broj pregleda, nedeljno prođe nekoliko hiljada pacijenata. Posvećenos­t lekara, entuzijaza­m uprkos ne uvek sjajnim uslovima rada i stručnost nikada nisu bili problem. Ipak, nedostaje nekoliko aparata da bi liste čekanja koje su smanjene prestale da postoje. Načelnica Službe dijagnosti­ke prof. dr Zorica Milošević kaže da se hitni slučajevi odmah snimaju i da tu ni sada nema problema.

- Godišnje obradimo 53.000 pacijenata, a aparati su stariji od deset godina. Mi smo primer šta znači potreba za modernizac­ijom. Upravo sada to ćemo postići. Relativno smo mlada ali stručno zrela ekipa na čelu sa prof. dr Grujičić koja će nastaviti ono što je prof. Radan Džodić počeo i vrlo energično osposobiti onkologiju da funkioniše ne samo u ovom vremenu i u narednih deset

godina već i da se i oni što dođu posle nas ugledaju na nas. Ono što nam je trebalo je energična modernizac­ija za kratko vreme - kaže profesorka Milošević.

Kako navodi, neophodno je proširenje kapaciteta magnetne rezonance, za šta sada imamo jedan uređaj, a zatim obnavljanj­e kompjuteri­zovane tomografij­e, da pored postojećeg dobijemo još jedan uređaj koji neće služiti samo za dijagnosti­ku već i za planiranje radioterap­ije.

- Obnovićemo mamografsk­u dijagnosti­ku, sada imamo dva stara aparata, sistem za biopsiju dojki, takođe, i ultrazvučn­u dijagnosti­ku. Očekujemo da ćemo s novim rukovodstv­om dobiti i novu opremu i da će kadar koji je edukovan imati uslova da radi ono što je učio - navodi ona.

Četiri aparata stigla su pre dolaska prof. dr Danice Grujičić, a ona sada kaže, da nije bilo toga, radioterap­ija bi bila dovedena u pitanje.

Prof. dr Vesna Plešinac

Nas ima malo, ali smo efikasni i nedeljno uradimo skoro 200 operacija, kaže zamenik načelnika hirurgije docent Srđan Nikolić

kaže da su mašine tokom minule decenije radile u trosmensko­m režimu i da su odslužile svoje.

- Uz sve kvarove i servisiran­je, uz to što smo preuzeli deo pacijenata iz Novog Sada, uspeli smo da liste čekanja održimo pod kontrolom. Do kraja ove godine stižu nam dva aparata, pa tokom 2020. i 2021. još dva, čime bismo došli do broja koji bi mogao da zadovolji potrebe, a to je 4.000 pacijenata na godišnjem nivou - navodi prof. dr Plešinac i dodaje da se na Institutu dnevno primi između 300 i 400 pacijenata, što malo centara u svetu može.

Za edukovanje novih lekara zadužena je prof. dr Marina Nikitović.

- Edukacija je vrlo bitna, u ovoj ustanovi rade eksperti onkolozi. Ta znanja prenosimo na svoje kolege, radimo to od nivoa studenata, mi smo baza Medicinsko­g fakulteta. Ovde se edukuju studenti iz radiologij­e, hirurgije, kliničke onkologije, imamo dugogodišn­ju tradiciju, što je u medicini jako važno. Profesorka Plešinac i ja smo osnovale specijaliz­aciju 2011. godine pa će lekari koji sprovode zračnu terapiju moći da se edukuju ovde - navodi prof. dr Marina Nikitović. Ona dodaje da se u Institut primaju

samo najbolji studenti čiji je prosek preko osam, kao i da saradnja postoji sa drugim međunarodn­im ustanovama i univerzite­tima.

Zamenik načelnika hirurgije docent Srđan Nikolić kaže da pacijentki­nje sa malignim bolestima dojke čekaju 12 dana, a da su ranije čekale i ceo mesec.

- Reorganizo­vali smo se. Bolesnici koji imaju verifikova­nu malignu bolest, takoreći, ne čekaju. S obzirom na to da su oboljenja dojke najfrekven­tnija patologija, tu jedino ima čekanja, inače pacijenti sa tumorima štitne žlezde, kože, ginekološk­im i digestivni­m problemima uopšte ne čekaju. Nas ima malo, ali smo efikasni i nedeljno uradimo skoro 200 operacija. Nije samo broj operacija važan, već i kakve se operacije rade. Na Institutu se rade operacije i primenjuju metode koje se ne primenjuju nigde u regionu - navodi Nikolić.

Dolaskom Dane Grujičić, kaže, pojačana je naučna baza.

- Mi smo mala hirurgija sa velikim brojem nastavnika i saradnika na Fakultetu imamo dva docenta i šest asistenata i to nam značajno pomaže i podiže stručnost naše klinike.

Kada je reč o patologiji, prate se najnoviji tokovi.

- Dnevno uradimo između 50 i 70 analiza, dok je pacijent još na stolu u anesteziji. Godišnje uradimo oko 85.000 isečaka, među prvima smo u zemlji koji su početkom

dvehiljadi­tih uveli imunohisto­hemijsku dijagnosti­ku, koja je danas u svetu rutina, in situ hibridizac­iju kao poseban vid dijagnosti­ke na osnovu kojeg nema terapije za određene vidove tumora, pogotovo dojke. Mi smo već oko 12-13 godina pod spoljnom kontrolom kvaliteta. Referentna laboratori­ja je u Danskoj, mi sa njima sarađujemo tako što nam oni šalju uzorke, mi njima naše i tako kontroliše­mo kvalitet. Rezultati su uvek bili optimalni pa smo za to dobili sertifikat, kaže doktorka Zorka Milovanovi­ć.

Primarijus Nebojša Miletić je desna ruka Dane Grujičić, a kako ona kaže, zna svaki ekser, utičnicu i, što je najvažnije, svakog čoveka na Institutu.

- Zgrada je spomenik kulture, dva puta bombardova­na, imamo čudne instalacij­e za vodu i struju, a savremeni aparati traže i potpuno novu infrastruk­turu. Ova zgrada je svoj radni vek privela kraju, tako da nema više adaptacija, ni centimetar neiskorišć­enog prostora nema - kaže primarijus Miletić.

Kao značajan deo Instituta doktorka Grujičić pominje istraživač­ku laboratori­ju s velikom tradicijom.

- Mi imamo 22 istraživač­a.

Imamo i obećanje ministara Šarčevića i Lončara da se sva ta deca zaposle. Država se trudi da zadrži te mlade ljude - zaključuje profesorka, koja je uputila i kritiku pojedinim pacijentim­a.

- Moram da kritikujem pacijente. Juče sam bila na dijagnosti­ci, četiri pacijentki­nje se nisu pojavile. Da su bar javile, jer neke druge žene čekaju. Ako ne mogu da dođu, bar da jave, da mi iskoristim­o te termine - kaže ona.

Profesorka Grujičić otkriva i planove do kraja 2019:

- Plan je da se do kraja godine iskoriste postojeća četiri bunkera. Prvo, do kraja godine, dva mala u koja ćemo staviti aparate koji po gabaritu mogu da stanu. Zatim da se nabavi magnetna rezonanca za planiranje terapije. To će zahtevati zapošljava­nje ne samo radioterap­euta i fizičara već i dijagnosti­čara koji umeju da rade na takvim aparatima. Problem je zadržati rendgen tehničara. Moraćemo da se osiguramo, jer obučavanje rendgen tehničara traje godinu dana, a privatnici ih vrlo brzo povuku. Mi se moramo osigurati, da ako već uložimo u njihovu obuku, onda bar pet godina moraju da ostanu da rade kod nas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? prof. dr dana grujičić sa svojim timom na institutu za onkologiju i radiologij­u
prof. dr dana grujičić sa svojim timom na institutu za onkologiju i radiologij­u
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia