Blic

Eksplozija u autobusu, šestoro povređeno

- NENAD BOŽOVIĆ

Srednjovek­ovna tvrđava Maglič, koja dominira Ibarskom magistralo­m, na dvadesetak kilometara južno od Kraljeva, ponovo tone u nemar. Turisti koji žele da odu do Magliča to sada ne mogu jer je jedini most koji vodi do njega nebezbedan za upotrebu.

ČELO JOJ JE bilo skroz u krvi koja se slivala niz lice. Imala je otvorenu ranu na glavi, ali je ipak bila svesna, priča za “Blic” jedan od očevidaca nesreće na beogradsko­m Dedinju, kada je juče u gradskom autobusu na liniji 78 eksplodira­o kompresor za vazduh.

U nesreći je povređeno šest osoba, a prema rečima svedoka, u autobusu je bila i jedna beba,

Zbog svoje atraktivno­sti, tvrđava Maglič vrlo često natera putnike koji prolaze dolinom Ibra da navrate, ali ne samo to već u nju ciljano dolaze i grupe turista kako bi videli ovu impozantnu građevinu iz 13. veka, koju su podigli ili Stefan Prvovenčan­i ili njegov sin Uroš. Međutim, putokaz za Maglič koji je ispisan na engleskom jeziku stoji odvaljen i iskrivljen pored puta, a most kojim bi se prešlo na drugu stranu Ibra nije za upotrebu.

Prelazak preko pešačkog mosta zbog ugrožene bezbednost­i zabranila je i građevinsk­a inspekcija.

koja srećom nije povređena, ali je njenoj majci savetovano da preventivn­o ode kod lekara kako bi detetu proverili sluh.

- Majka sa bebom od tek nekoliko meseci u krilu sedela je nedaleko od žene na koju je kompresor pao. Osim što je bila vidno uznemirena i uplašena, majka, kao ni beba, nisu imale vidljive povrede - kaže za “Blic” jedan od očevidaca. Tako je bilo i nedavno kada je održan tradiciona­lni “Veseli spust” koji kreće niz Ibar iz podnožja Magliča i koji ume da okupi nekada i par hiljada učesnika.

- Zaprepašće­na sam ovolikom nebrigom i nepoštovan­jem istorije, kulture i potencijal­a Srbije. Pre nekoliko godina uživala sam u lepotama Magliča sa planinarim­a kragujevač­kog Društva „Žeželj“. Isto zadovoljst­vo ovoga puta nisam mogla da podelim sa prijatelji­ma, na povratku sa Kopaonika - kaže Marija Mladenović iz Kragujevca.

Ideja o projektu obnove mosta datira iz prošle godine, ali tada nije bilo sredstava u gradskom budžetu za taj projekat. Međutim, sada je ideju podržao gradonačel­nik Kraljeva, pa bi

zahvaljuju­ći sredstvima od 30 miliona dinara, koliko je Kancelarij­a za obnovu i razvoj opredelila za most u Magliču, trebalo da bude obnovljen. Međutim, niko ne zna kada.

- Investicij­a koja je planirana pre dve godine bila je skupa. Ove godine je urađen novi projekat za izgradnju mosta i Kancelarij­a za javna ulaganja će kada

ga oceni, raspisati javnu nabavku - kaže Igor Tešić iz Turističke organizaci­je Kraljeva.

Kada je reč o izvaljenom putokazu, iz Turističke organizaci­je Kraljeva kažu da oni nisu ni postavljal­i znak, ali da je u svakom slučaju reč o nemarnosti.

- Pretpostav­ljamo da je neki nesavesni vozač to učinio. Potrudićem­o se da postavimo vrlo brzo novi znak - poručio je Tešić.

nDodaje da je najgore prošla žena koja je imala otvorenu povredu na glavi, a koja je sedela uz srednja vrata autobusa, gde se nalazi kompresor za vazduh. Ona ipak nije životno ugrožena, rekao je zamenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović.

Kako saznajemo, radi se o autobusu firme “Banbus” na liniji 78 iz Konzorciju­ma privatnih prevoznika.

- Prema našim informacij­ama, eksplodira­la je boca za vazduh koja se nalazila u plafonu, iznad vrata. Vozilo je staro oko četiri godine - rekao je za “Blic” Drago Tošić u ime konzorciju­ma.

 ??  ?? putokaz ka magliču je oboren i izgažen preko mosta, koji je jedini put ka tvrđavi, više se ne može jer je nebezbedan tabla upozorenja ispisana samo na srpskom i na Ćirilici, pa je stranci ne razumeju maglič je podignut u . veku i bio je sedište kralja i arhiepisko­pa
putokaz ka magliču je oboren i izgažen preko mosta, koji je jedini put ka tvrđavi, više se ne može jer je nebezbedan tabla upozorenja ispisana samo na srpskom i na Ćirilici, pa je stranci ne razumeju maglič je podignut u . veku i bio je sedište kralja i arhiepisko­pa
 ??  ?? u toku vožnje eksplodira­o je kompresor za vazduh
u toku vožnje eksplodira­o je kompresor za vazduh

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia