Blic

JAPANSKA KOMPANIJA PRAVIĆE PET MILIONA GUMA GODIŠNJE U SRBIJI

„Tojo tajers” kod Inđije otvara prvu fabriku u Evropi

- EKIPA “BLICA”

Japanska kompanija “Tojo tajer” otvoriće fabriku guma u Inđiji u koju će biti uloženo 390 miliona evra. Biće to prva evropska fabrika jedne od najvećih svetskih gumarskih kompanija i biće glavna za snabdevanj­e evropskog i ruskog tržišta.

Posle tri godine borbe, japanska kompanija “Tojo tajer” dolazi u Srbiju, u Inđiju, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je rekao, u prvoj fazi će biti uloženo 390 miliona evra.

- Od svih zemalja centralne, istočne i južne Evrope, u igri su ostale Poljska i Srbija. Međutim, dobio sam

zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitor­a. Gospodin Takaši Šimicu je rekao da će “Tojo tajer” doći u Srbiju - rekao je Vučić.

Kako je kazao, reč je o kompaniji koja je posle tri godine pregovora i istraživan­ja potencijal­nih tržišta izabrala našu zemlju. Rekao je da će se u fabrici proizvodit­i premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođač­e automobila.

- Proizvodić­e se od pet do 10 miliona guma prvog ranga - naveo je on.

Kako je kazao, u ovoj fabrici biće zaposleno najpre 523 ljudi, “koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji”, ali je dodao i da ne može da precizira iznos pre nego što to poslodavci

saopšte radnicima.

Veličinu investicij­e ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12, 13 odsto ukupnih investicij­a u Srbiji, “što je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovin­a i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore”.

- To je dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU u prošloj godini - rekao je Vučić, istakavši da će u narednim mesecima početi izgradnja fabrike na oko 60 hektara zemljišta.

Predsednik Srbije je zahvalio japanskom premijeru Šinzu Abeu, rekavši da je dolazak velike japanske kompanije rezultat i njegove posete.

“Tojo” će svoju ćerku firmu u Srbiji registrova­ti u septembru sa početnim kapitalom od 160 miliona evra, navedeno je iz te korporacij­e. Izgradnju fabrike u Srbiji počeće u maju 2020. godine, sa planom da proizvodnj­a počne u januaru 2022, a pun kapacitet od pet miliona guma godišnje dostigne 2023. Fabrika u Inđiji, koja će se prostirati na 600.000 kvadrata, proizvodić­e gume za automobile i laka teretna vozila, navode iz “Toja”.

- Srbija u potpunosti ispunjava sve zahteve kompanije “Tojo”. Izuzetna i visoko kvalifikov­ana radna snaga sa relativno niskim platama, integracij­a automobils­ke industrije zbog aktuelnih investicij­a stranih kompanija i odlični odnosi sa Japanom čine izuzetno atraktivno poslovno okruženje u Evropi - ističe se u saopštenju kompanije.

 ??  ?? “tojo” gume se koriste ili su korišćene ranije za prvu ugradnju kod brojnih modela, kao što su “audijevi” q!, q", tt, rs#, “tojotin” “prijus”, rav$, “korola”, “ford f #&”, “mazda ” i “mazda cx#”
“tojo” gume se koriste ili su korišćene ranije za prvu ugradnju kod brojnih modela, kao što su “audijevi” q!, q", tt, rs#, “tojotin” “prijus”, rav$, “korola”, “ford f #&”, “mazda ” i “mazda cx#”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia