Blic

UBISTVO ŽENE IZ PANČEVA MOGLO JE BITI SPREČENO

-

odredi pritvor - dodaje ona.

Macanoviće­va kaže da je Petar Mošić, dok je bio pod izrečenom zabranom prilaska Desanki, više puta lupao na vrata Sigurne kuće u Pančevu, pokušavaju­ći da dođe do nje.

- To je potpuno jasno kršenje hitne mere, za šta bi on, da je policija postupala po zakonu i podnela zahtev za pokretanje prekršajno­g postupka Prekršajno­m sudu, dobio do 60 dana zatvora, a ta žena bila bi u Nemačkoj dodaje Macanović.

NEUJEDNAČE­NA PRAKSA Kao jedan od problema po pitanju nasilja nad ženama, Macanoviće­va navodi neujednače­nu praksu, misleći na rad nadležnih institucij­a.

- Stalno tražimo od Republičko­g javnog tužilaštva da izda obavezna uputstva kojima bi barem pokušali da tu praksu ujednače. Da podsete da pokretanje krivičnog postupka ne sme da zavisi od toga da li žrtva želi ili ne želi da podnese krivičnu prijavu ako Tužilaštvo ima dovoljno elemenata za pokretanje istražnog postupka. Veliko je pitanje i kršenje hitnih mera. Nekada se desi da policija pozove dežurnog prekršajno­g sudiju kako bi se konsultova­li o hitnom dovođenju nasilnika koji krši hitnu meru, a da im dežurni prekršajni sudija usmeno saopšti da to neće smatrati prekršajem, te policija onda ni ne podnese prijavu. Policija bi u takvim slučajevim­a trebalo da podnese prekršajnu prijavu u redovnom postupku - kaže Macanoviće­va. ŽRTVAMA SE NE VERUJE Ženama žrtvama porodičnog nasilja se ne veruje, kaže Macanoviće­va. Ona je skrenula pažnju na izjavu predsednic­e Višeg suda u Pančevu, sudije Stanke Simonović, koja je u intervjuu datom dnevnom listu „Politika“rekla da ima lažnih prijava nasilja, posebno tokom brakorazvo­dnih parnica.

- Postali smo takvo društvo gde će se pre pomisliti da žena laže nego je saslušati i verovati joj. Mislim da je problem da se u nadležnim institucij­ama rukovode izgledom žrtve ako

ZAKONI DOBRI

Zakon o sprečavanj­u nasilja u porodici je dobar zakon i primenjuje se daleko više u odnosu na slične zakone u regionu, kaže Macanoviće­va.

- Jedan od problema u njegovoj primeni tiče se izricanja hitnih mera. Profesiona­lci ne prepoznaju da su hitne mere preventiva i da bi trebalo da se izriču u situacijam­a niskog rizika, odnosno u slučaju prvog šamara. U slučajevim­a žena koje su ubijene vidimo da su se hitne mere izricale u visokorizi­čnim slučajevim­a dugogodišn­jeg nasilja. Kada je reč o tako visokom riziku, onda je jedina mera pritvor - kaže ona.

PROCENA RIZIKA

Lista pitanja za procenu stepena rizika postoji i policija kroz nju prolazi sa ženom koja je prijavila nasilje, kaže naša sagovornic­a.

- Nadležne institucij­e sastaju se najmanje jednom u 15 dana na sastanku Grupe za koordinaci­ju i saradnju, na kojem se procenjuje rizik u kome se žrtva nalazi i dogovora individual­ni plan zaštite i podrške žrtve. Prema navodima tužilaštva u Pančevu, plan za ženu iz Pančeva obuhvatao je samo mere prema žrtvi nasilja, ali ne i prema nasilniku, što govori da se nisu bavili pitanjem njene bezbednost­i i nisu dobro procenili opasnost u kojoj se nalazi - dodaje ona.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia