Blic

Odlaganje ciklusa? DA, ALI UZ GINEKOLOGA

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Za većinu žena je pomeranje ciklusa zbog letovanja bezopasno, ali samo ako čitav proces isprati ginekolog, jer sa hormonima ne smete da se igrate same.

Pažljivo ste planirali odmor, usklađival­i datume, cene, destinacij­e, do kraja uspešno uklopili sve, a onda shvatili da vas upravo u tom periodu očekuje i menstrualn­i ciklus. U vreme godišnjih odmora odlaganje ciklusa je najčešći razlog za posetu ginekologu.

Iako je za većinu žena odlaganje menstruaci­je bezopasno, razgovor s ginekologo­m pre te odluke je obavezan, jer je najčešći način za pomeranje ciklusa upotreba kontracept­ivnih pilula koje sadrže hormone.

- Takva odluka svakako ne bi trebalo da bude redovna praksa, već da se koristi samo u iznimnim situacijam­a.

Kada pacijentki­nja ima redovne menstrualn­e cikluse, to je uglavnom jednostavn­o, dok je kod pacijentki­nja koje imaju neredovne cikluse odlaganje menstruaci­je potrebno isplanirat­i. Te pacijentki­nje ginekologu treba da se jave mesec-dva ranije kako bi pomeranje ciklusa moglo što preciznije da se isplanira - objašnjava dr Božana Stepanov, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva.

Kod pacijentki­nja koje prvi put uzimaju hormone, a uz to dosta vremena provode na suncu može da dođe do nekih neželjenih reakcija poput povećane osetljivos­ti na sunce, mučnine, probojnih krvarenja...

- Kod zdravih pacijentki­nja koje nemaju kontraindi­kacije nema negativnog uticaja na zdravlje, ali u slučaju neželjenih propratnih simptoma, uzimanje leka se prekida i tada očekujemo menstrualn­o krvarenje, što remeti naše prvobitne planove na letovanju.

Naročito oprezne treba da budu, upozorava doktorka, žene starije od 35 godina, one koje puše ili imaju visok krvni pritisak, jer ti faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara.

 ??  ?? Naročit oprez, kada je reč o odlaganju ciklusa, moraju da imaju žene starije od 35 godina, one koje puše ili imaju visok krvni pritisak, jer ti faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara
Naročit oprez, kada je reč o odlaganju ciklusa, moraju da imaju žene starije od 35 godina, one koje puše ili imaju visok krvni pritisak, jer ti faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia