Blic

PLEJ U TELU CENTRA

Juniorska košarkaška reprezenta­cija Srbije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva u Grčkoj. Selekcija igrača rođenih 2001. godine osvojila je prvo mesto u grupi A. Među „orlićima” ističe se sjajni Aleksej Pokuševski, čudo od talenta. Plejmejker

- A. KNEŽEVIĆ

Sedamnaest­ogodišnjak neobičnih karakteris­tika, igra na poziciji plejmejker­a, a visok je 211 cm. U grupnoj fazi proveo je na parketu 30 minuta po utakmici, u skoro svim statističk­im parametrim­a nalazi se u vrhu dosadašnje­g dela prvenstva. Za početak, najkorisni­ji je igrač turnira. Najbolji je skakač i najbolji bloker, kada se na to doda veliki broj ukradenih lopti, kao da čitamo statistiku Janisa Adetokumba.

- Trudim se da skidam poteze Bodiroge, a prija mi i što me porede sa Jokićem kaže mladi srpski košarkaš u dresu Olimpijako­sa.

Rođen je posle rata na Kosovu, ali njegova porodica je

morala da se iseli iz Prištine 1999. godine. Stigli su u Beograd, gde je Aleksej rođen 2001. Pokuševski se dalje sele u Novi Sad gde je mladi plejmejker odrastao i shvatio da gaji ljubav prema košarci. Nakon što su ljudi kluba iz Pireja više puta dolazili da njegove partije gledaju uživo, 2014. godine, zajedno sa porodicom preselio se u Atinu. Široj javnosti u Srbiji postao

je poznat kada je sa juniorima Olimpijako­sa učestvovao na završnom turniru Evrolige u Beogradu.

Olimpijako­s je završio turnir kao trećeplasi­rana ekipa, a Pokuševski, iako dve godine mlađi od većine košarkaša na turniru, završio je takmičenje sa prosečnim učinkom od 15,8 poena, sedam skokova i 3,5 blokada.

Mladi košarkaš tada nije krio želju da postane reprezenta­tivac Srbije.

- Želim da igram za Srbiju i iskreno se nadam da će se to uskoro dogoditi - rekao je svojevreme­no Pokuševski.

Oduševio je Evropu kada je debitovao u Evroligi za seniorsku ekipu Olimpijako­sa i tako postao najmlađi igrač crveno-belih iz Pireja koji je igrao na evroligašk­oj utakmici (protiv Bajerna u Atini).

- Imam odličan odnos sa trenerom Dejvidom Blatom, kao i sa svima ostalima u klubu. Znaju da sam najmlađi i svi se trude da mi pomognu. Nisam bio nervozan kada mi je Blat rekao da se spremim da uđem na teren. Nisam čak imao ni tremu, već samo čudan osećaj jer je cela dvorana počela da mi aplaudira. Sada mi je dosta lakše i jedva čekam narednu priliku da igram.

Za sada, Pokuševsko­g očekuju nove bitke sa nacionalni­m timom. Srbija ce se u osmini finala sastati sa reprezenta­cijom Litvanije. Utakmica je na programu danas.

POTEZE DEJANA BODIROGE,APRIJAMIIŠ­TOMEPOREDE SKIDAM TRUDIM SE DA NIKOLOM JOKIĆEM!

SA

 ??  ?? Dominacija: Pokuševski je trenutno najkorisni­ji igrač šampionata i prvi skakač i bloker turnira
Dominacija: Pokuševski je trenutno najkorisni­ji igrač šampionata i prvi skakač i bloker turnira
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia