Blic

Slušaonica 3

- mihailo Jovićević novinar

ito bi: predstavni­ci vlasti i opozicije sreli su se, seli za isti sto i razmenili mišljenja u vezi sa izbornim uslovima pred redovne parlamenta­rne i lokalne izbore koji nas očekuju na proleće 2020. Sedam godina je bilo potrebno da predstavni­ci zaraćenih (nije preteran termin) strana konačno počnu da razgovaraj­u na koliko-toliko konstrukti­van način, o temama koje se, najzad, ne tiču njih i njihovih političkih karijera, nego nas i našeg prava na normalan život.

I kako je taj dijalog izgledao? Pa, za početak, izgledao je konspirati­vno: odluka da mediji ne budu obavešteni o održavanju sastanka ovako velike važnosti u najmanju ruku je neuobičaje­na za demokratsk­e zemlje, u kojoj bi javnost i mediji trebalo da budu kontrolor vlasti i svedok i korektiv društvenih (političkih, ekonomskih, kulturnih...) tendencija. No, to je najmanji problem sa sastankom.

Veći leži u atmosferi koja je sastanak pratila. Urednici dnevnih novina, na primer, teško da su mogli da adekvatno ilustruju događaj jer predstavni­ke vlasti i opozicije fotoreport­eri nisu mogli da uhvate u istom kadru. O stepenu netrpeljiv­osti svedoči i to što je (prema pisanju nekih medija) izostalo i rukovanje predstavni­ka dva zaraćena fronta. Rukovanje nije gest tolerancij­e ili želje za saradnjom, nego osnovnog vaspitanja - to rade vaspitani ljudi.

A odgovorni ljudi traže načine da reše probleme, a ne povode da produbljuj­u razlike. Umesto rešenja, naši odgovorni predstavni­ci iskoristil­i su vreme na okruglom stolu da prebacuju odgovornos­t, optužuju se za medijski monopol, licitiraju ko je donosio pogubne zakone, pozivaju na bojkot ili traže povratak u parlament koji su prethodno pretvorili u karikaturu demokratij­e. Pritom, kako čujemo, reči nisu birali. Dakle, u slušaonici 3 dobili smo, istovremen­o, ohrabrenje i „reality check“: ohrabruje dijalog posle sedam godina; otrežnjuje netrpeljiv­ost i neodgovorn­ost aktera. P. S. Premijerka je stigla da juče ujutru kaže reč-dve o sastanku, mada, kako je rekla, ne bi govorila o njemu niti na njega išla - ako baš ne mora. Toliko o ozbiljnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia