Blic

“NE PLAŠIM SE PUTINA, VREME JE ZA RADIKALNE MERE”

-

Sa ključnim opozicioni­m figurama gurnutim u stranu, dugogodišn­ja saradnica Alekseja Navaljnog postala je predvodnik protesta u Moskvi protiv ruskih vlasti.

Na snimku objavljeno­m 13. jula uveče na Jutjubu, koji ima više od pola miliona pregleda, Ljubov Sobolj najavila je dve stvari. Prva je bila da će je moskovska izborna komisija sprečiti da se kandiduje na predstojeć­im izborima za gradsko veće. Druga je bila da će odgovoriti štrajkom glađu.

- Vreme je za radikalne mere - rekla je Sobolj (31), advokat Fondacije za borbu protiv korupcije i član partije Rusija budućnosti, Alekseja Navaljnog, u intervjuu za “Moskov tajms” dva dana nakon velikih protesta. Lokalni

izbori u Moskvi, zakazani za 8. septembar, na papiru ne deluju mnogo značajno, ali su vlasti rešile da spreče brojne opozicione političare da se kandiduju.

- Ako pokradu izbore za gradsku skupštinu Moskve, kako onda da uopšte govorimo o izborima za Dumu, za gradonačel­nika Moskve ili bilo kojim drugim izborima? - upitala je Ljubov na snimku.

Tokom 17 dana od kada je ona započela štrajk glađu, oni su se mobilisali za redovne ulične proteste zahtevajuć­i da se omogući opoziciona­rima da se kandiduju. Čini se da demonstrac­ije dobijaju sve veći zamah, mada je u subotu odgovor vlasti na najnovije demonstrac­ije bio oštar i pritvoreno je skoro 1.400 ljudi. Ove nedelje vlasti su ponudile demonstran­tima priliku da iskažu svoj gnev odobravanj­em protesta u ulici Prospekt Saharova, lokaciji udaljenoj od centra grada, gde su zvaničnici ranije dozvolili proteste. Ubrzo nakon toga, Sobolj je pozvala na protest u centralnoj moskovskoj kružnoj ulici Bulevar prstena.

- Izlazimo svake subote u centar Moskve dok nas ne stave na glasački listić. Ljudi zahtevaju još protesta. Prošle subote pokazali su da su spremni da izađu na ulicu, čak i ako vlasti nisu odobrile protest. Ja bih bila izdajnik pristalica kada bih pristala da se sada vratim na Prospekt Saharovu - rekla je Sobolj, koja je dosta smršala zbog štrajka glađu.

- To je gest očajanja. To nije samožrtvov­anje, za to još nisam spremna. Ali jeste ozbiljan potez - kaže ona.

Sobolj priznaje da sam štrajk glađu možda neće uticati na vlasti.

- Putin ne voli da reaguje na političku ucenu i smatra ovo ucenom - rekla je ona.

Ali takođe je primetila da štrajk glađu skreće pažnju na

ono za šta se bori i da pokušava da izvrši pritisak na vlasti i na druge načine. Privedena dan nakon što je najavila štrajk glađu, pokušala je da pobegne dok policija nije obraćala pažnju. Iako nije stigla daleko, video je obišao internet. Od tada je pritvorena još tri puta - jednom nakon što je izneta iz zgrade moskovske izborne komisije na kauču. Takođe je privedena ne jednom, već dva puta tokom demonstrac­ija u subotu. Za razliku od ostalih glavnih lidera protesta - Navaljnije­vi saveznici Ilija Jašin i Ivan Ždanov, kao i Dmitrij Gutkov, istaknuti kritičar Vladimira Putina - ona je do sada uspela da izbegne zatvor. U znak najave rušenja protesta prošle nedelje, Istražni komitet je pokrenuo krivičnu istragu protiv opozicioni­h političara koji su pozivali na demonstrac­ije. Navaljni i Gutkov su osuđeni na zatvorske kazne od 30 dana, dok je Ždanov osuđen na 15 dana, a Jašin na 12. Ovo je ostavilo Ljubov Sobolj kao jedinog istaknutog lidera koji nije iza rešetaka.

- Osećam veliku odgovornos­t, ali nikada se nisam skrivala od nje - kaže ona i dodaje da se ne plaši ničega pa ni Putina.n

 ??  ?? navaljni je po ko zna koji put u zatvoru, a sad je i misteriozn­o oboleo na demonstrac­ijama u subotu privedeno je skoro 1.400 ljudi
navaljni je po ko zna koji put u zatvoru, a sad je i misteriozn­o oboleo na demonstrac­ijama u subotu privedeno je skoro 1.400 ljudi
 ??  ??
 ??  ?? Raste opozicija putinu
Raste opozicija putinu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia