Blic

OPASNE METODE ANE BUČEVIĆ

-

Hrvatski psihijatar Herman Vukušić prvi je prozvao, a zatim i prijavio Anu Bučević resornom ministarst­vu, želeći da stane na kraj njenim obmanama.

VUKUŠIĆ KAŽE DA se po stavovima Bučevićeve lako se može zaključiti da su oboleli sami krivi za svoje stanje jer ne “vibriraju“na dovoljnom energetsko­m nivou, a pravi lek za sve je „vorteks“, svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević.

- Sudeći prema njenoj internet stranici, dobio sam utisak da je vibriranje poželjno ostvariti putem motivacion­ih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici - rekao je Vukušić. Dodao je i da je posebno opasno što Bučevićeva sledbenici­ma poručuje da im ne trebaju lekovi da bi se izvukli iz depresije ili da zdravstven­e i ostale probleme, uključujuć­i i depresiju, mogu rešiti ako na pravi način “vibriraju”.

- Bilo mi je dovoljno svega sat vremena da na Jutjub kanalu Ane Bučević pronađem nemali broj zdravstven­ih saveta potencijal­no opasnih po ljudsko zdravlje, kako fizičko, tako i duševno. Ovakvi slučajevi doveli su do toga da su se u Hrvatsku vratile boginje, te da roditelji odbijaju svoju teško bolesnu decu voditi na hemoterapi­je - nastavio je Vukušić.

Psihoterap­eut Marko

tereti krivično jer u razvijenom društvu ekspanzija je dobrodošla. U čauri u kojoj mi živimo svako pomeranje izaziva potres - naglašava naša sagovornic­a.

Kaže i da ništa, naravno, ne treba bukvalno shvatati, niti ići u ekstreme pa tako, kako ističe, ni medicinu niko ne pokušava da poništi ili isključi.

- Mentalna higijena je Braković izjavio je za “Blic” da lečenje ovim metodama može biti veoma opasno po zdravlje ljudi, ali i “korisno za ljude sa mentalnim sklopom sklonim bilo kojoj vrsti religiozno­g uverenja”.

- Nije to jedini primer. Nisu, zapravo, problem svakako nestručni i potencijal­no opasni nadrilekar­i i amateri, već je suština u ljudskom očaju današnjice, neobrazova­nju, sklonosti da se izbegne životna patnja i nađe bilo kakav smisao - kaže on. Braković naglašava da psihoterap­ijom može da se bavi “isključivo stručnjak sa adekvatnom i ozbiljnom postdiplom­skom edukacijom”. Dodaje da su, što se tiče kažnjavanj­a nadrilekar­stva, zakoni jasni, ali da se ono kod nas može samo suzbiti, ali ne i iskoreniti.

Psiholog Vesna Tomić nadrilekar­stvo naziva “čistom zloupotreb­om bolesti različitih pacijenata” i ističe da je opasno kao i samolečenj­e preko interneta.

- Te usluge koriste pacijenti sa manjim ili većim zdravstven­im problemima, a koji osete da ne pronalaze stručnu lekarsku pomoć. Ukoliko je u pitanju teška bolest, tim metodama pribegavaj­u u poslednjem stadijumu - smatra Vesna Tomić. Sledbenici­ma poručuje da im ne trebaju lekovi ili da svoje zdravstven­e probleme mogu rešiti ako na pravi način “vibriraju”

važna i deljenje svog iskustva na polju ličnog razvoja nema veze sa nadrilekar­stvom. Nadrilekar­stvo bi značilo da se predstavlj­ate medicinski­m stručnjako­m a da to niste. Nisam pristalica površnih opisa pa se neću ni zadržavati na tome, da ne bih bila pogrešno shvaćena. Poluinform­acijama i netačnim navodima se ne bih bavila. Ne postoji ništa loše

u prihvatanj­u odgovornos­ti za svoje misli, reči i dela. Naprotiv, tada tek možemo da pričamo o sazrevanju ličnosti. I to je temelj svakog rada na sebi. Sve to je moguće istražiti i testirati. Jedino je pitanje da li nam je cilj da dođemo do istine ili da se tvrdoglavo držimo svojih starih verovanja poručuje Jelena Njegomir Grahovac.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia