Blic

NESTVARNO RAĐANJE SUNCA IZNAD RTNJA

-

Planina Rtanj u istočnoj Srbiji pleni pažnju svojim izgledom, ali i brojnim misteriozn­im teorijama koje kruže u vezi s njom.

Od toga da je piramida ili baza vanzemalja­ca, do planine koja će nas zaštititi od smaka sveta, brojne legende kruže u vezi sa Rtnjem. Ono što je sigurno tačno je da je Rtanj

prirodno bogatstvo Srbije. Ali ne samo to, već je i raj za one koji vole boravak u prirodi, pošto se na njegov vrh Šiljak, koji je na 1.561 metar nadmorske visine, može popeti relativno lako pešačkom stazom.

Posebno atraktivan je noćni uspon, posle kog se može videti i fantastiča­n prizor izlaska sunca, što je zabeležio i naš fotoreport­er Nenad Mihajlović. Od prizora sa Rtnja zaista zastaje dah, a znalci tvrde da se tokom vedrih dana sa Šiljka mogu videti planine s kraja na kraj Srbije.

Na samom vrhu Šiljak nalaze se ostaci kapele koju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Julijusa Minha, tadašnjeg vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja. Kapelu su minirali i srušili vandali devedeseti­h Do vrha Šiljak može se relativno lako popeti, pešačkom stazom, a posebno atraktivan je noćni uspon godina, verujući da se u njoj nalazi skriveno blago.

To nije jedina misterija vezana za Rtanj. Speleolozi su utvrdili da unutar planine postoje ogromne podzemne prostorije i više od 17 pećina. Najistaknu­tiji vrhovi su Kusak, Baba i Šiljak, i kada se povežu imaginarno­m linijom, formiraju trougao dimenzija čije strane su pet i šest kilometara.

Rtanj je poznat i po lekovitim travama. Reč je o endemskom bilju od kog se pravi popularni rtanjski čaj.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia